Българското предложение за номинация за Оскар за международен филм - "Майка" на Зорница София отпада от надпреварата по решение на Американската киноакадемия. За това съобщи Зорница София в социалните мрежи.

От Академията са обяснили решението си с това, че филмът има няколко минути английска реч повече от допустимите 50% за "международен филм".

"Според тези сметки не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемем тази изненада, но бих искала:

Отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за Оскарите 2023, интересувайки се от качествата филма; Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява „как точно“ се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип", пише Зорница София.

Филмът "Майка" е копродукция на България, Германия и Хърватия по сценарий на Зорница София и Миглена Димова и под режисурата на Зорница София.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук