Както БЛИЦ писа малко по-рано днес артистът Йосиф Шамли е напуснал този свят през изминалата нощ едва на 47-годишна възраст.

Информацията се появи на страницата на „Съюза на артистите в България“, а колегите на Шамли са в шок от смъртта му.


Владо Пенев и Владо Карамазов са само малка част от колегите на Йосиф Шамли, които изразяват с потрес скръбта си от изненадващата загуба на младия си колега.

Все още не става ясно какво е причинило смъртта на младия актьор, но виртуалните и реалните му познати и приятели са в потрес от случилото се.

Из „Раковски“ се говори, че Йосиф Шамли, за чиято смърт беше съобщено по-рано тази сутрин, е страдал от неизличима болест, пише "Стандарт". 

Колегите му са в пълен потрес - по време на представлението „Наблюдателите“ /хипотеза за отвъдното/“ от Константин Илиев в неделя Йоско с нищо не е подсказвал, че е в нестабилно душевно или физическо състояние. 

Хората от Народния, с които си е партнирал през последните му земни представления, нито за миг не са заподозрели, че  Йоско е измъчван от каквито и да било проблеми, най-малкото пък от ужасяваща диагноза.

Шамли е поредният талант на Народния, който не успя да превали 50-те. Академичната трупа все още не може да се съвземе от гибелта на Андрей Баташов и Чочо Попйорданов.  

"Не!!! Не мога да павярвам... Светъл път!", пише тв водещата Лара Златарева в социалните мрежи.

"Господи... Защо??? В петък го гледахме в Народния... Искрени, дълбоко съболезнования на близките му", пише през сълзи и Милена Фучеджиева.

"О, Боже! Защо? Поклон, момче талантливо! Горката ми приятелка, майка му. Съболезнования дълбоки...", е реакцията и на журналистката Нери Терзиева.

Майката на Йосиф Шамли - журналистката Искра Банкова разплака социалните мрежи с това, което написа за непрежалимия си син:

"Няма живот за мен вече. Загубих детето си. Вчера моята обич и гордост си тръгна от нас. "Йосе, маме, няма слънце и въздух за мен вече до края на дните ми. Йосенце, защо съдбата беше така жестока, рожбо ненагледна, златно мое талантливо, момче?"

Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър ,,Иван Вазов", Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената.

В последния сезон той беше част от спектаклите ,,Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, ,,Наблюдателите” от Константин Илиев, ,,Опит за летене” от Йордан Радичков, ,,Калигула” от Албер Камю, ,,Спускане от връх Морган” от Артър Милър, ,,Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка.„

Шамли, който си отиде без време, едва на 47-годишна възраст, е носител на наградата АСКЕЕР 1995 за поддържаща мъжка роля за Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Кен Киси, както и на АСКЕЕР 2016 за поддържаща мъжка роля за Цера в “Ничия земя” по Данис Танович.

Агенция БЛИЦ изказва съболезнования на семейството на Йосиф Шамли!