„Огромната част от находките, открити при акцията на ГДБОП, се отнасят към Античността в различните й периоди. Изключение прави една чаша, която изглежда като копие или много близък аналог на прочутата чаша на великия жупан Сивин от Велики Преслав.“

Това коментира пред „Телеграф“ Иван Петрински, археолог и уредник в Националния исторически музей.

По думите му чашата на жупана Сивин се датира във втората половина на девети век и най-вече във времето след приемането на християнството у нас при княз Борис-Михаил.

„Останалите предмети са от епохата преди нашата ера и ако те не са съвременни копия, представляват изключителни паметници на древногръцкото изкуство“, смята Петрински.

Припомняме, че при акцията на антимафиотите бяха открити 345 артефакта. Задържана е група от шест души. 

Великолепие 

„На първо място трябва да се отбележи бюстовото изображение на жена от цветен мрамор. Безкрайно редки са представените бронзови амфори, които биха правили чест на всеки световен музей. Същото се отнася за масивната бронзова статуя на кентавър, която е в запазеност и размер, неизвестни за нашите земи. Непременно трябва да се отбележат бронзовите ритони и червенофигурната керамика, най-вече – изящният аскос с форма на водоплаваща птица“, анализира още археологът. 

Според него бронзовите и керамичните лампи, както и бронзовите статуетки, „допълват тази сбирка от необикновени предмети“. 

Фалшиви 

Археологът е впечатлен и от факта, че артефактите са от различно време и очевидно не са от едно и също място - събирани в дълъг период с цел да бъдат изнесени на черния пазар. Петрински допълни, че изключителността на паметниците поставя въпроса за тяхната автентичност. „Необходимо е продължителна работа по изясняването й дали те не са фалшификати“, категоричен е той. 

На 1 август ГДБОП задържа организирана престъпна група от шестима души, свързана с притежание и търговия на културно-исторически ценности в област Стара Загора.

Иззети са 345 броя предмети с белези на антични средновековни находки, сред които 95 монети, 19 статуи, както и 10 броя метални детектори, с помощта на които лицата са извършвали незаконните археологически дейности. 

Извършени са претърсвания на 14 жилищни сгради, три моторни превозни средства, както и лични обиски на шестте лица. На адреса на едно от лицата е открито и огнестрелно оръжие, наподобяващо самоделна пушка и боеприпаси.

Археологическите дейности са извършвани на територията на цялата страна. Предстоят множество експертизи, които ще установят дали тези предмети са културно-исторически ценности. 

Престъпленията, свързани с групата, са търговия и притежание на културно-исторически ценности, археологически обекти и тяхната незаконна продажба. Става въпрос за артефакти, които не са били регистрирани по съответния ред, а членовете на групата са разполагали със значителен брой такива. 

(Снимки: МВР)

Групата се е състояла от шестима души, действала от януари миналата година до настоящия момент. Един от тях е осъждан, трима са неосъждани, а двама са реабилитирани, като единият има обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за същия вид престъпления и за измами, както и за държане на наркотични вещества.