Научна конференция за парка „Врана” ще събере утре наши изтъкнати архитекти и учени. Форумът, озаглавен „Развитие на градоустройството, архитектурата, изкуствата”, ще бъде в Централния дом на САБ на ул. „Кракра” 11. Поканени са народни представители, министри, представители на столичната община и граждани, които се вълнуват от съдбата на този уникален природен обект.
Симеон Сакскобургготски ще бъде гост на форума. През 2001 г. той и сестра му княгиня Мария Луиза Хробок дариха 968 дка от парка „Врана” на столичната община. Съгласно волята на дарителите, общината трябва да запази парка като естествен природонаучен музей и да го отвори за посещения, да определи реда за влизане в него, да осигури висококвалифициран персонал от специалисти паркостроители.
Паркът „Врана” е защитена местност и паметник на градинско- парковото изкуство с национално значение с впечатляващо био-разнообразие – 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия, по-малка от 100 хектара.
След първата научна конференция „Епохата на Цар Фердинанд I” в Евксиноград Съюзът на архитектите в България, Съюзът на ландшафтните архитекти и сдружение „Женска либерална мрежа” с нейния председател- народният представител от НДСВ Анелия Атанасова, организират тази втора конференция под наслов „Развитие на градоустройството, архитектурата, изкуствата”. Ще бъдат разгледани културната политика на Третото българско царство и културно-историческата стойност, развитие и съвременно състояние на дворцовата, гражданската архитектура и парковите ансамбли. /БЛИЦ