Астана – столицата на великата степ навърши 20 години. По случай юбилея в навечерието на празника в сградата на Столична община посолството на Казахстан в България откри фотоизложба, посветена на града.

Събитието уважиха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланиците на Русия, Украйна, Армения, Азербайджан, политици, гости и журналисти.

 

Столичният кмет благодари на дипломатите и изтъкна, че с тази изложба жителите и гостите на града ще успеят да се запознаят с постиженията на нашите приятели.

 

От своя страна домакинът на фотоизложбата, казахстанският посланик Н. Пр. Тимертай Избастин заяви, че в родината му годишнината се отбелязва с много празненства и инициативи. Различни области от републиката са направили подаръци на столицата Астана под формата на новопостроени сгради.

 

 

Той благодари и на София, че е уважила юбилея, като в чест на годишнината една столична улица е кръстена Астана.


Както БЛИЦ писа като поздрав към казахстанския народ известният български композитор Росалин Наков и поет Ангел Симеонов специално записаха песен „Астана”, която изпълни Орлин Горанов.

 


История на Астана

Астана е новото наименование на новата столица на Казахстан. Предишното наименование е Акмола, а преди това Акмолинск и Целиноград. Има няколко версии за произхода на това наименование. Първата е, че градът Акмола е наречен в чест на един хълм от бял варовик, Втората версия е свързана с византийския автор Прокопоус. Той писал, че хуните са наричали „мола“ висок хълм или крепост. Третият вариант: Акмола винаги е била главен център на пазари за едър добитък, известен с изобилие и разнообразие от млечни продукти (кумис, айрян, курт – сушени топчета прясно сирене, шубат – млечнокисела напитка от камилско мляко и т.н.). Следователно, наименованието на града се превежда като „бяло свято място“ или „бяло изобилие“.

В Казахската съветска енциклопедия е записано, че „Акмола е съоръжение от бял камък, върху четирите стени е издигнат купол, който напомня горната част на юртата или полусфера. Блестящият на слънцето купол се е забелязвал отдалече и така бреговете на река Есил изглеждаха още по-красиви“. Затова и наименованието Акмола става наименование на този край.

Степите на Акмола от древни времена са бли място, където са се срещали различни култури и цивилизации. В средата на първото хилядолетие преди н. е. Историкът Херодот споменава маршрута през Голямата степ (по-късно Великият път на коприната), който преминавал точно тук. Керванните пътища са способствали за процъфтяването на търговията и занаятите в градовете, традиционно специализирани в селско стопанство и животновдството.


Как и защо Астана става столица на Казахстан?

През 1997 г. президентът на суверенен Казахстан Нурсултан Назарбаев предложил столицата да бъде преместена от Алматъ в Акмола. Решението е продиктувано от важното геополитическо местоположение на града – в центъра на Казахстан и на Евро-азиатския континент – и от наличието на необходимата транспортна и комуникационна инфраструктура. Важна роля за избора на новата столица изиграват и обширните незаети площи, на които да се разгърне градът.



Решението за преместването на столицата от Алматъ в Акмола е взето от Върховния Съвет на Република Казахстан на 6. 7. 1994 г. Официалното преместване на столицата става на 10. 12. 1997 г. С указ на президента от 6. 5. 1998 г. Акмола е прекръстена на Астана, което на казахски означава “столица”.



В момента Астана се простира върху повече от 700 кв. км., а населението й повече от един милион души.
 

Преместването на столицата се превърнало в мощен импулс за икономическото развитие на Астана. Високите темпове на икономически растеж на града привличат голям брой инвеститори. Обемът на привлечените инвестиции, откакто той получава статут на столица, е нараснал на практика 30 пъти, а брутният регионален продукт – 90 пъти.


Промишленото производство, транспортът, комуникациите, търговията и строителството са в основата на градската икономика.
Градът се е превърнал в един от най-големите бизнес центрове в Казахстан.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ
Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ