Чудотворна икона на Света Богородица пристига във Велико Търново и региона от Русия. Иконата, носеща името „Смекчаване на злите сърца” се пази в Москва, лекува заболявания и предсказва бъдещи световни сътресения.
В продължение на два дни тя ще бъде изложена в пет града. На 7 август иконата ще бъде в Севлиево и Габрово, а на 8 август сутринта в 9,00 ч. тя ще бъде посрещната в Руската църква във Велико Търново, където ще престои до 13,00 ч., а след това от 13,00 до 17,00 ч. ще бъде в катедралния храм. Между 18,00 и 20,30 ч. чудотворният лик на Божията майка ще бъде в Горна Оряховица, а в края на деня, от 21,00 ч. в Стражица.

Иконата „Смекчаване на злите сърца” е била купена от московчанката Маргарита през 90-те години на миналия век от църковен магазин и оттогава предупреждава за бъдещи катаклизми.
 

Пpeз 1999 г., пpеди тepopиcтичнaта aтaкa над няколко жилищни сгради в Мocквa, ликът нa Св. Бoгopoдицa oт икoнaтa извeднъж ce промeнил. Пoд очите и се появили тъмни кpъгoвe, a около нея зaпoчнaл дa ce нocи силен миpиc нa тaмян. В дeня нa гибeлта на руската пoдвoдницa „Кypcк” пък пo пoвъpхнocттa нa икoнaтa ce пoявявaт кървави paни. Освен това иконата помага и при изцелението от различни болести. Пред чудотворната икона са се покланяли руските президенти Владимир Путин и Дмитрий Медведев, както и американският президент Барак Обама.