„Съвременен будител“ – грамота с престижната титла получи основателят и председател на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски за дългогодишния му принос към каузата „Българско образование“ и към развитието на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, гр. Благоевград.

Наградата бе връчена по време на честването по повод „Деня на народните будители“ от директора на учебното заведение г-жа Димитрина Иванова като благодарност към българския бизнесмен, филантроп и меценат, както и към Фондация Българска Памет за даренията и подкрепата им към училището през годините.

На събитието като специални гости присъстваха и директори на училища от гр. Скопие, Македония.

„Искам да отправя покана от свое име и от името на г-жа Иванова към нашите приятели, които са ни на гости днес – директорите на училища от Скопие – добре дошли сте да започнете съвместна работа с нас, за да видите, че ние имаме добрите намерения да участваме в кариерното развитие на децата и от двете страни на границата“, обърна се към тях д-р Врабевски.

„Искам децата ни да живеят в една България, с която да се гордеят и дори да не им хрумва да отидат някъде другаде“, споделя известният български филантроп, чиято дейност, както и дейността на Фондация Българска Памет не се влияе от почивни или работни дни, пандемия, политически сътресения и промени.

Благотворителността, борбата с демографската криза, грижата за здравето и осигуряването на добро образование са ежедневни каузи, които изискват постоянно влагане на енергия и средства. Д-р Врабевски, който радее за българщината, неотдавна финансира визита на наш изследователски екип до Библиотеката на Конгреса в САЩ.

Целта на пътуването беше съдействие на българо-македонската историческа комисия. По време на изследването екипът откри множество доклади до президента Уилсън за състоянието и причините, довели до Първата световна война, както и договор между Гърция и Сърбия от 1913 г., подписан в навечерието на Междусъюзническата война. Документи разкриват недвусмислено, че България е жертва на тази война, категоричен е адв. Станев, който предприема тази изследователска мисия заедно с младия си колега Тодор Рогошев.

Сред документите има своеобразна етническа карта на Македония, с която американското проучване установява какво е етническото население на тази територия. Преди броени дни д-р Врабевски откри и новия културен център "Цар Борис III" в Охрид.

Той бе сред официалните гости на празничното откриване на втория финансиран от него български културен център в Охрид, който носи името на българския цар Борис III.

Основателят и председател на Фондация Българска Памет е основният спомоществовател на българо-македонските и някои младежки сдружения в западната ни съседка, като клуб “Иван Михайлов”, Битоля, Сдружението за българо-македонско приятелство, Битоля и др. „Благодарим на д-р Врабевски, че винаги подпомага българската общност и изобщо младите хора в РС Македония.

Благодарение на него сдружение „Цар Борис III“ е факт, а ние от наша страна си поставяме за цел да работим усърдно за сближаването между Р. България и Р. Северна Македония“, споделиха от екипа на новооткрития клуб и допълниха, че заедно с Фондация Българска Памет се работи по идеята за създаване на българско училище в Македония.

Дни след откриването на центъра той бе нападнат с брадва. Д-р Врабевски заяви, че той ще покрие разноските по щетите от вандалския акт срещу клуб “Цар Борис III“ в Охрид.

Българският филантроп пое разходите за ремонт на опожарената фасада на българския културен център “Иван Михайлов” в Битоля през пролетта. Фондация Българска Памет остро осъжда поредната провокация и акт на омраза към българско културно средище.