По книжарниците вече се намира впечатляващото издание „Десет цезари“ от бестселъровия историк Бари Страус. През животите на десет от императорите, чието управление е променило качествено облика на империята, Страус разказва историята на Рим от Август чак до Константин.

Наследството на Рим влияе на съвременния свят и до днес. Езиците, на които говори голяма част от света, произхождат от латинския. Римското право е сериозна дисциплина, която никой юрист не може да пропусне. Архитектурата – и не само – заимства естетически и функционално от класическата епоха. А Рим продължава да бъде важно духовно ядро на една от основните световни религии. Но кои са хората, оформили Рим – града, който в зенита си е бил столица на целия Средиземноморски свят?
 



От малко градче в блатиста местност Рим започва да трупа военна мощ, ресурси и влияние, а в последствие и територии. Градът се превръща в сила, а от сила – в колонизатор. Но може ли да устои на тежестта на териториалната си експанзия за дълго? В крайна сметка други империи са се пречупвали. Но когато мощта на тромавия колос изглежда най-отслабена, един политик съзира възможността да преобрази управлението в съвършено нова структура – принципат.

Принцепсът Октавиан Август – пръв сред равни в управлението – дава начало на преобразяването на Републиката в империя. От неговото управление до император Константин, който мести столицата на изток и превръща империята в християнска има период от три и половина века, който продължава да се изучава и да вдъхновява и до днес. Бари Страус изследва животите на Август, Тиберий, Нерон, Веспасиан, Траян, Адриан, Марк Аврелий, Септимий Север, Диоклециан и Константин.
 



Смайващото изследване „Десет цезари“ от Бари Страус разказва увлекателно съдбите на десет уникални личности, променили самата тъкан на обществото.
Стъпвайки на изследователския труд на големи университети и най-новите изследвания в областта, Страус създава жив, ярък и напълно очовечен облик на Римската империя от раждането ѝ до упадъка на Запада.