Малко  хора  знаят, че Любомир Пипков посвещава  операта  „Янините в девет братя” на раждането на дъщеря си.  Премиерата на операта се е състояла   на 19 октомври  1937 г. По това време се появява на бял свят  и неговата дъщеря  Яна Пипкова .   По онова време Операта и Народният театър са в една и съща сграда. Диригент е Асен Найденов, режисьор Хрисан Цанков от Народния театър, а художник  е  Пенчо Георгиев.  Казват, че премиерата на операта е посрещната от меломаните със смесени чувства. От възторг до крайна студенина. Поставяна е многократно оттогава. А сега на 22 март ще бъда новата постановка.

Още като млад режисьор Пламен Карталов обикаля с опери от български композитори – Панчо Владигеров, Марин Големинов, Маестро Георги Атанасов  -  из градовете на България.  Тогава той е основател на  Младежка опера и тръгва из страната да просвещава младите в класическата  музика.  „Янините девет братя” се играят в Русе през 1984 г.  в Стара Загора през 1985,  през 2004 г.  поставя операта в София. 

 Именно с „Янините девет братя”  Националната ни опера ще има гастроли  на сцената на Болшой театър  през месец май , където не е гостувала близо трийсет години.  Ще се играе там  и  балета „Нестинарка”  на Марин Големинов.  Голям интерес има отсега и към  четирите спектакла от „Пръстенът на нибелунгите”  на Вагнер, което си е едно признато световно постижение  за Операта ни. Името на Пламен Карталов като оперен постановчик се родее с  най - големите по света. 



В над 16 държави е гостувал като режисьор. Признат е за цар на хоровите сцени.  Този човек няма нужда от титлите си на академик,  професор,  оперен режисьор , член на международни журита,  нито да се изреждат безбройте му  награди. Името му е   абсолютното доказателство,  че  един човек може да разгърне и организира около себе си  грамаден екип и за месец  да свърши неща,  които други не могат и за цяла година. Той превърна Националната ни Опера в място, където отиваш на събитие. Ако някой не знае, там билетите са продадени далеч преди представленията. Такива хора и по света са малко, а ние , малката страна го имаме.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ