Нови проучвания на потъналото селище, което се намира в устието на река Ропотамо в едноименния резерват, са извършени по време на мащабната експедиция Black sea M.A.P., която се проведе в Черно море. Направени са сондажи, за да се вземе седиментна ядка от времето на съществуването на селището, което е било изградено през бронзовата епоха. Това разказа д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.
Д-р Димитров бе сред участниците в 11-тата Кръгла маса „ Музеите в Бургаска област – възможности и перспективи”, организирана в Ахтопол от сдружение „Черноморска Странджа“, информира e-burgas.com.

Потъналото селище се намира в залива пред устието на реката, на десния й бряг. „Площта, която проучихме на това място през настоящата година е с размери пет на пет метра. Достигнахме до началото на пласт от началото на бронзовата епоха. Оказа се, че отгоре, върху този пласт има натрупани два метра и тридесет сантиметра по-късни материали, които трябваше да се проучат внимателно“, информира д-р Калин Димитров.

„Това, което изяснихме за себе си в историческите периоди от времето на гръцката колонизация до късно османския период е, че там е имало едно добре функциониращо пристанище“, каза още той.

„Имаме добре запазен пристанищен културен пласт какъвто има в Созопол, Несебър и на всички други места, които имат дълга хронология. Само че там те са изгребани при драгжни дейности. Докато при Ропотамо културният пласт е в добро състояние. Открихме много красиви керамични съдове, амфори, много хубави колекции от османски купи и антична червенолакова керамика. Ропотамо е много богат обект и дава  много добри материали. Намерихме вносна керамика - от Мала Азия,  съдове от Константинопол от различни исторически периоди“, обясни специалистът.