Може би някога Черно море е било суша. Според някои теории нивото му е паднало само с 40 метра от сегашното, според други - със 110-120. Ако последното е вярно, то тогава всичко, което виждате до земята е било суша. Това каза пред камерата на БНТ ръководителят на археологическата експедиция „Черно море“ проф. Джон Адамс.
Морско дъно тук, би трябвало да пази следи от живота на хората, добавя той.

Световните медии вече разказват за последните открития на международната експедиция. Бяха регистрирани и проучени потънали кораби отпреди хиляди години, които никой досега не е виждал как изглеждат.

Разказът за библейския потоп беше подновен неотдавна от самите учени. Тук в Черно море той получи известни научни перспективи. И въоръжени с последната дума на техниката, международен екип морски археолози са решени да проучат безпристрастно фактите.

Директорът на центъра за подводна археология в Созопол д-р Калин Димитров пък каза, че всъщност този разказ е запазен в митологичното съзнание на човечеството и е трансформиран и дошъл при нас като разказ за потопа.

„През последния ледников период, чийто максимум е преди около 20 000 години, големи количества вода на планетата са били затворени във вид на лед, т.е. едно огромно количество вода се изпарява от океаните и не се връща“, обяснява д-р Димитров.

„Нивото на Черно море е паднало и е било отрязано от световния океан. Ние искаме да знаем какво е станало, когато водата се е върнала. Има много и различни теории, които изцяло си противоречат“, добавя проф. Адамс. 

Въпросът за това, че може би Черно море е било с много по-ниско ниво отколкото е днешното и че това може да има пряко отношение върху културното развитие на хората и цивилизациите, които са обитавали неговите брегове така беше сложен на масата в началото на 90-те години, уточни Калин Димитров.

Тогава, двама американски геолози Раян и Питман, които участват в проучвания на Босфора за изглаждането на тунел и мост, правят голямо откритие. Изследванията им установяват на дъното огромен, стръмен каньон издълбан в скалата, за чието съществуване никой не е предполагал.

„Както те казват - това ни заприлича най-много на колорадския каньон и почнахме да си мислим, че е създадено от течаща вода. Те твърдят, че Босфора се отворил и водата на Средиземно море е нахлула в Черно море преди около 7000 години, и че изравняването на двете на нивото на двете морета е станало много бързо за няколко години“, заяви д-р Димитров.

И нашата идея е да се опитаме да изследваме археологията на Черно море и да вземем достатъчно геофизични данни и геогологични образци, да се опитаме да допринесем повече данни специално за този период, за да отговорим на тези въпроси, каза пък роф. Адамс.
Това е третият им сезон в Черно море. Тази година са на борда на шведския Хавила Събси, оборудван с всевъзможна техника за изследване на морското дъно. Конструирани за целите на петролната промишленост, тези страхотни подводници Всъщност промениха революционно работата и възможностите на учените.

„Изследвахме вероятно 2 000 квадратни километра от българското черноморско дъно с авангардна геофизична техника. Важно е да картираме морското дъно, за да изберем местата, в които да пуснем сонди и за вземем проби от дъното“, заяви професорът.

Едно от най-важните изследвания, които правим е събирането на данни за статиграфията на дъното, добавя д-р Калин Димитров.

За трите сезона на експедицията учените са успели да проучат доста обширна част от дъното на юг от Бургас. Пробите тепърва ще се разчитат от седиментолози от университета Саутхемптън. Доста обемна работа, вероятно ще отнеме повече от година. Но учените да убедени че са направили достатъчно сондажи, които да им подсигурят верния отговор - С колко е паднало нивото на морето, колко бързо се е качило и кога. Имат и добра отправна точка във времето от проучени вече потънали древни селища.

Тъй като тука имахме проучвания и знаем, че има праисторически селища в района на Бургас, Атия Созопол, Ропотамо, Китен и затова проучването е съсредоточено в южната акватория на България, обясни д-р Димитров.