13 години след като за пръв път изненада читателите, в ново издание, допълнено с точно 13 нови истории, излиза легендарният сборник с разкази „Очила“ от писателя, журналист, сценарист и водещ Иво Сиромахов.

В тези 31 истински и почти истински истории авторът на „У майкини“, „Певицата взема властта“ и „Бай Тошо“ съблича мантията си на едно от най-безкомпромисните и остри български пера и оголва своята писателска чувствителност. Под деликатния похлупак на този личен и съкровен сборник се крият нежни и романтични миниатюри на човешката душа, изправена срещу северния вятър на прекършените илюзии. 

През „Очила“-та на разноликите му персонажи светът навън невинаги изглежда честен и справедлив, но в гънките му винаги се крият неугасващите пламъчета на надеждата и светлината. С опадалите цветове на прецъфтялата любов ще ни запознае Скитника; късметът ще кацне на рамото (или покрива) ни в „Коминочистачката“; ледено студената сълза на Снежния човек ще се разтопи в сърцата ни, „Направени сме ний от сънища“ ще си кажем със забавния разказ за търговеца на сънища, а „Очила“-та на различно дете ще ни покажат света, разсечен от пукнатините на предразсъдъците. 

Оригинален и проникновен, но и изтъкан от несравнимото чувство за хумор на Иво Сиромахов, „Очила“ е многоцветно одеало, към което пришити едно до друго ще откриете щастието и тъгата, голямата любов и още по-голямото разбито сърце. 

Някои болезнено реални, а други сякаш излезли от Огледалния свят на фантазията, разказите в този сборник ни запращат във вселената на сбъднатите и несбъднатите мечти. Но водени от финия почерк на писателя, читателите винаги се чувстват у дома. Литература, която ни припомня, че имаме нужда от писана любов.