Кога според вас е завършила Втората световна война? През ав­густ 1945 г. след капитулацията на Япония? Или цели десетилетия по-късно?

На български език се появява ново издание на изследването на изтъкнатия британски историк Лорънс Рийс – „Тайните на Втората световна война”.

В него войната е разгледана не като отрязък от времето, изпълнен с кървави битки, а като продължителен период, който приключва едва след падането на комунизма. През лятото на 1945 г. за повечето държави от Източна Европа властта на един тиранин, Адолф Хитлер, се заменя с тази на друг – Йосиф Сталин. Защо се случва това, е един от най-важните въпроси – и отговорът лежи в основата на тази разкриваща задкулисието на военните действия книга.
В „Тайните на Втората световна война” Рийс разглежда детайлно действията на една от най-важните фигури от периода – руския диктатор Йосиф Сталин, и неговите отношения първо с нацистите, а след това и с англо-американските съюзници.
 



Базирайки труда си на множество източници и срещи с оцелели,  историкът вниква в начина на мислене на съвет­ския лидер преди и по време на войната и особено фокусирано разглежда съюза му с нацистите преди началото на операция „Барбароса“.

Не по-малко важна тема е защо от абсолютно недоверие по отношение на Сталин Чърчил и Рузвелт публично променят становищата си за Съветския съюз и неговия лидер? Според Рийвс именно в отговора на този въпрос се крие обяснението на много от сериозните геополитически проблеми след 1945 г., които в крайна сметка превръщат мира в нова, Студена война.

В това обстойно изследване на глобалния конфликт дипломацията се оказва най-силното оръжие, което решава съдби на държави и нации. Защото в крайна сметка битките се печелят на бойното поле, но победата във войната и печалбата от нея се решават по време на преговорите.
 
„Толкова изненади има в тази книга… Отношенията между Сталин, Чърчил и Рузвелт са грозната страна на историята – и Лорънс Рийс я разкрива изключително добре!”
Макс Хейстингс, автор на „Тайната война”