Резултати от археологически проучвания през миналата година в района на Варна бяха представени в Археологическия музей на града, съобщава „Монитор“.
 
Сред най-интересни находки, на които са се натъкнали археолозите през миналата година, са златното монетно съкровище в античния град Марцианополис (Девня), плочи с гръцки надписи от времето на император Маркириан (450-457) в укрепеното селище край Шкорпиловци и Късноантична бронзова лампа от V век, намерена при спасително проучване през 2019 г. в Югозападния сектор на крепостните стени на античния „Одесос“ на ул. „Цар Симеон I“ във Варна.
 


„Изминалата година бе изключително успешна за специалистите от музея. В рамките на съвременна Варна се проведоха спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното Средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в местността „Корията“ до Суворово.
 
Наши екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианополис, Късноантичните крепости на нос „Св. Атанас“ в Бяла и до Шкорпиловци, Ранновизантийския манастир в местността „Джанавара“, Средновековните крепости „Кастрици“ на територията на резиденция „Евксиноград“ и „Петрич кале“ в община Аврен, коментираха от музея.
 


Д-р Васил Тенекеджиев изрази притеснение за Раннохристиянския манастир в местността „Джанавара“ край Варна, който е в окаяно състояние. „За съжаление, този изключителен археологически паметник за варненската археология, е в много рисково състояние.
 
Правят се нощни събирания, пълно е с боклуци, троши се, има страхотен вандализъм. Всичко това може да бъде прекратено, само ако се задвижи държавната машина и този обект най-накрая бъде защитен по някакъв начин.
 
Надявам се този процес по-бързо да приключи, защото обектът е от камък, но той няма да издържи твърде дълго на подобно отношение“, предупреди Тенекеджиев.
 
Центърът на селищната могила край Комунари в община Дългопол пък е бил разрушен, вследствие на иманярски набези, съобщи археологът д-р Владимир Славчев.
 


Според статистиката, през миналата година 167 000 души са посетили експозициите в РИМ-Варна.
 
В границите на Археологическия резерват „Одесос-Варна“ и в областта са осъществени 26 спасителни археологически проучвания.