Хиляди хора се редяха на опашка пред столичната галерия Нирвана, за да видят изложбата „The supper“ на най-добрия стрийт артист Nasimo. В продължение на повече от 5 часа потокът от желаещи да се докоснат до изкуството на прочутият у нас и в чужбина художник бавеше трафика по ул. „Ангел Кънчев“, и малко преди полунощ все още пристигаха фенове на художника.

„Аз и моите колеги колекционери сме в шок, защото ти объркваш представите на класическите колекционери“, откровено сподели пред Nasimo Ники Младжов, собственик на арт пространството, наложило се като един от най-големите културни центрове у нас. „Ние сме в шок, както сега каза един толкова голям експерт“, каза световноизвестният диригент Йордан Камджалов, който заедно с Ники Младжов откри изложбата, представяща на големи платна 14 изкушения. „Това, което рисува Nasimo, е пълен шок, той сваля небето на земята, смъква цялото знание, тази изложба е ежесекундна тема – нашето падение, нашият провал, нашите изкушения“, обобщи Йордан Камджалов.

Гостите на изложбата бяха посрещани от момичета с безизразни маски на лицата, които им подариха по една червена ябълка – символ на седмата самостоятелна изложба на Nasimo. Изложбата, която се осъществява със съдействието на Национален фонд Култура, е истински феномен и заслужено може да бъде наречена арт събитието на годината. Nasimo, благодарение на когото стените на много сгради в различни градове са превърнати в гигантски платна, изненада почитателите на съвременното изкуство с 14 творби, посветени на изкушенията, и експресивен автопортрет. „The Supper” е инспирирана от изкушенията, страстите и емоционалните състояния на душата, преминаваща през изпитанията на живота.

„През последните 12 години силно ме вълнува темата за душата и нейният път, откъде идваме, накъде отиваме, каква е целта на това пътешествие. В епохата, в която живеем, някак стойностните неща се опорочават, доброто се приема за лошо и лошото за добро, ценностите избледняват, наблюдава се алчност, суета, гордост, похот, пренасищане на всички нива на съществуване освен в едно - нивото на осъзнатост относно нашата духовна същност“, споделя Nasimo, който подготви за събитието и ексклузивен лимитиран брой кутии с музейна колекция от лично подписани принтове на картините от изложбата. Специално създадена за изложбата музика звучеше в галерията благодарение на Иван Шопов, а прочутият с разчупените си клипове SuperS4upen добави допълнителен елемент към „Вечерята“.

Николай Янакиев и други известни художници се насладиха на великолепните платна, бизнесдамата Мирела Ненчова, ексшефът на Магистрална полиция генерал Красимир Занев и други ценители дълго време разглеждаха картините на Nasimo. В изложбата си Nasimo представя микс от модерна изтънченост и бунтарството на твореца от улицата. Класическата техника с маслени бои е смесена с характерните за стрийт арт спрейове. Посетителите на изложбата преминават през невероятно меню, което ще ги потопи в една различна реалност. Nasimo предлага наслада за всички сетива – изпипан е прецизно и най-финият детайл, за да се включат възможно най-много усещания, а не просто да се покажат модерни шедьоври.

Nasimo, който е автор на най-големия стенопис графит в Източна Европа, хваща спрея през 1995 г. и оттогава е създал повече от стотици стени Завършил е Живопис във факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново. Най-добрият стрийт артист у нас е познато лице на световната графити сцена с изяви в Канада, Англия, Италия, Поругалия, Русия, Китай, Турция, Индия, Косово Гърция, Румъния, Чехия, Белгия, Германия, Полша, Австрия. Nasimo, който е най-известният български графити артист, работи също толкова завладяващо и с бои върху платно.

Дотук има 6 самостоятелни изложби и колаборации във и извън своята сцена. Установява термина „Fine Graff Art” – симбиозата между традиционната живопис и графити.

Изложбата „The supper“ на Nasimo може да се види в галерия Нирвана до 21 октомври.