1.4 милиона лева са парите, които Асен Василев отне от бюджета на Министерството на културата, за да прави икономии. Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в предаване по България он еър.

Той  допусна и хипотезата, че секторът е наказван, като е оставян без средства заради подигравките си с министъра на културата в оставка Атанас Атанасов във връзка със селфи, направено в кабинета му.

Основният проблем обаче не е в тези пари, а във факта, че ресорният министър така и не успя да вникне в проблемите на сектора в рамките на 6-те месеца, в които "Продължаваме промяната" бяха на власт, добави той.

Мутафчиев каза, че в актуализацията на бюджета тези пари са възстановени за сектора.

Той припомни, че заради ковид ситуацията беше въведена една допълнителна компонента - фонд "Работна заплата", осигурена от държавата". Чрез постановления на Министерския съвет тя се удължаваше на всеки 6 месеца, но последното такова изтича на 30 юни, а ново няма,  каза още Мутафчиев 

Най-вероятно през октомври ще започнат фалити на театри, опери, балет, коментира той, като допълни, че до тази ситуация са ни докарали "Продължаваме пътуването".