Преди ден в интервю служебният министър на културата проф. Велислав Минеков повдигна въпроса за това дали ще се стигне до закриване на театри и други културни „предприятия” заради натрупани загуби.

Темата днес в студиото на „Здравей, България” коментира председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев

„Не вярвам, че е възможно да се стигне до затваряне на театри”, заяви той.

„Няма как те да нямат задължения през последните две години. Ако залите не са пълни, няма как да има приходи”, категоричен бе Мутафчиев.

„Предишният министър на културата искаше на 6 месеца планове за оздравяване от всички директори на театрите, които са на загуба. По тези планове се работи”, коментира още той.

"Министърът на културата проф. Велислав Минеков трябва да се пребори за повече средства и да започне срещи с ръководствата на театрите в страната, за да се преодолеят проблемите", смята той.

"Колегите се страхуват за работните си места. Проф. Минеков трябва да се срещне с директорите на театрите и да разбере от тях какъв е проблемът", каза актьорът.
 

"Няма как театрите да нямат задължения, предвид положението, в което живеем през последните 2 години. Системата е недофинансирана. Мерките не са достатъчни, за да не правят дългове театрите", подчерта Мутафчиев и добави:

"Те правят дефицит не само, защото нямат постановки. Сградите се нуждаят от постоянна поддръжка, сметките също трябва да се плащат, независимо от това дали се играе или не".

Той отрече да има политика в позицията му. "Трябва да успокоим сектора, който през есента да излезе и да започне работа", подчерта Христо Мутафчиев.

Той заяви, че не може да спре колегите актьори, ако те са решили да направят подписка с искане за оставката на министъра на културата, а много от тях вече са в готовност за това.