Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев отправи остри критики към Вежди Рашидов, след интервю, което бившият министър на културата даде пред БНТ.

В позицията си той заявява, че много хора са му се обадили с предложение и настояване да поиска оставката на Вежди Рашидов като председател на комисията по култура.

Причините за това били, че с думите си бившият културен министър, е обидил професията им, наричайки актьорите "хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа".

Другата причина била, че се опитвал да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Вежди Рашидов: Направих грешка и съжалявам, дължа извинение на Борисов

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят. Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства, подчертава Мутафчиев.

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ, изтъква още шефа на Съюза на артистите у нас.

По думите му Рашидов унищожил с лека ръка доверието към институцията, в която преди години вярвал.

Мутафчиев е категоричен, че във времето, в което Рашидов е бил начело на институцията, е строил мостове, а сега взривява всичко, което сам е сътворил. 

Министърът на културата не е само "Аз! Аз! Аз...". Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас, критикува Мутафчиев.

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно, допълва още председателят на артистите у нас.