След безапелационния успех на мащабното изследване „Убийците на цветната луна“, вдъхновило номинирания за „Оскар“ шедьовър на Мартин Скорсезе, американският журналист и писател Дейвид Гран се завръща с впечатляващия исторически разказ „Пътешествието на „Уейджър“. 

Книгата, станала носител на престижната читателска награда на Goodreads Choice Awards за най-добра историческа и биографична книга за 2023 г., излиза у нас в превод на Камен Велчев (ИК „Сиела“) и също предстои да бъде екранизирана oт звездното дуо – Скорсезе на режисьорския стол и Леонардо ди Каприо в една от главните роли. 

Ужасяващ и въздействащ разказ за смелост и невероятна сила на духа, „Пътешествието на „Уейджър“ хвърля светлина върху едно от най-страховитите корабокрушения в историята – потъването на британския кораб „Уейджър“ в близост до бреговете на Чили през 1741-ва година, което става прословуто с огромния си брой жертви. 

Историята за съдбата на трийсетината полуживи мъже, достигнали до бреговете на Бразилия със самоделна лодка, се превръща в истинска сензация от ерата на великите мореплаватели. От 300 души, които поемат на военната експедиция, само 36 оцеляват, за да разкажат за нея. Преплавали хиляди километри през най-опасните води на планетата, оцелелите заживяват на самотен остров, преживяват метеж, борят се с врагове и глад, с тиф и скорбут.

„Пътешествието на „Уейджър“ разказва тяхната история, сякаш излязла от страниците на „Робинзон Крузо“ и „Повелителят на мухите“. История, вдъхновила творчеството на Херман Мелвил и лорд Джордж Байрон, чийто дядо е бил един от главните герои в нея.

Благодарение на множеството запазени разкази на оцелелите Дейвид Гран успява да предаде в подробности и достоверно случилото се, но и да изгради образите на главните действащи лица. Те оживяват на страниците на книгата със своите собствени думи и с тяхна помощ Дейвид Гран разказва една история, в която всички стихии на природата се стоварват върху човешкия дух. 

А най-голямата заплаха се оказват самите хора, които, поставени в екстремна ситуация, изваждат на показ най-мрачните страни на своята душа.

Макар и документална, „Пътешествието на „Уейджър“ е книга, която може да се чете като вълнуващ приключенски роман с интригуващи герои, невероятни обрати и невъобразими премеждия. Гмурвайки се из корабни дневници и лични разкази, Дейвид Гран реконструира спомена за случилото се и изплита истински шедьовър, който ще се превърне в един от крайъгълните камъни на историческата нехудожествена литература.