Книги ще летят с дрон по домовете. Идеята за нестандартния полет е на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Приемат го като мисия, с която да демонстрират постиженията на съвременните технически постижения, предава БНТ.

От Университета обещават, че този полет в навечерието на 24-ти май ще бъде последван и от много други. За целта подготвят участие в европейски проект, който да осигури необходимите средства.

COVID-19 затвори училища, културни институции. Така основният начин за нови знания се оказа интернет пространството.

Доц. Катя Рашева от факултета обясни, че много хора са останали по домовете си. Технологиите може да подпомогнат процесите по доставка на консумативи, храна, не само книжнина. Мислим, че може да бъдем полезни, каза тя.

Читателят дава заявка за доставка на книги или учебни материали, съответно от читалището могат да ги изпратят, допълни проф. Димитров.
Дронът е снабден със специална кутия за траспортиране. Колкото по-голямо е теглото, полетното време на дрона и разстоянието намаляват, но в случая това, което можем да направим, до 2,3,4 книги могат да се транспортират до 15 км разстояние, обясни Атанас Лозанов, който е собственик на фирма вносител на дронове.

Над 7000 книги и библиотечни документа се съхраняват във фонда на читалищната библиотека в Костиево.

Стараем се да купуваме нови книги, защото това е нещото, което привлича хората към нас", коментира секретарят на читалището Йорданка Стоева. За да задоволят желанията на малки и големи, разчитат както на собствени средства, така и на дарители.

Две години подред получаваме средства от Министерството на културата по програмата Библиотеките - съвременни центрове за четене и информираност. През последните две години сме закупили книги общо за над 4000 лева, допълни Стоева.