Комисарят на българското участие във Венецианското биенале д-р Надежда Джакова взе участие в първото издание на обучителния курс по „Културна дипломация“. Тя изнесе лекция на тема „Българският павилион в 60-ата международна художествена изложба на Венецианското биенале.

Подготовката“ пред новоизбраните директори на българските  културни центрове в чужбина, експерти от Министерство на културата, Министерство на външните работи, Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа.

 В представянето си д-р Джакова изрази виждането си за механизмите на постигане на международен диалог, чрез културни инициативи и участието на страната ни в значими форуми за изкуство, какъвто е Биеналето във Венеция.

Тя представи концепцията на тазгодишното биенале – „Чужденци навсякъде“ и начина, по който темата е обвързана с българския проект „Съседите“. Подчерта важността на трайния ангажимент на Министерство на културата, наемайки за 5 години изложбеното пространство в център Дон Орионе във Венеция, превръщайки го като разпознаваемо място за български павилион.

Курсът по културна дипломация е организиран съвместно от Дипломатическия институт и Държавен културен институт към Министъра на външните работи със съвместните усилия на г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, и от г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт.

На форума беше изтъкнато, че именно свързаността между културата и дипломацията е важен фактор за постигане на общите външнополитически цели на страната ни.   

Подписано е и споразумение за сътрудничество между Министерство на външните работи и Министерство на културата, което има за цел да обедини усилията от създаването на  културен календар, който да служи за еталон на българските културни институти зад граница.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук