Прочутият в цял свят български художник Николай Панайотов пристига от Париж за откриването на изложбата си „Щастлив лабиринт“ в столичната галерия Нирвана, известна като един от най-престижните арт центрове у нас. В галерията на Ники Младжов ще могат да се видят непоказвани досега творби на известния български творец. За вернисажа ще пристигнат гости от различни кътчета на света, за да се докоснат до изкуството на Николай Панайотов, който е известен с преплитането на фантастични елементи и поп сюрреализъм в творбите си. Николай Панайотов предизвика истински фурор със сценографията и костюмите на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер в Софийската Опера и това ескалира нестихващия интерес на колекционери и изкуствоведи към творчеството му.

„Влиза в лабиринта. Връщане назад няма…дните почервеняват, идват кръстосани стълби за изкачване, една след друга стените падат, стълбите се веят като побъркани ветропоказатели, както и излитащите към безбройни посоки линии, успоредни и пресичащи се, а някои от тях загадъчно описателни. Те разказват несъществуващи истории в несбъднати светове с учудени очи на човекоподобни замисли с животинска наивност и каменна безвременност“, експресивно описва предстоящата изложба Николай Панайотов. „Изложбата ,,Щастлив лабиринт“ е инспирирана от пространството на галерия Нирвана, чиито зали са оцветени в бяло, червено и черно“, споделя творецът. В арт-пространството на Нирвана ценителите ще могат да се насладят на гора от конуси, живописни платна, инсталация и рисунки - изненади, които Николай Панайотов е подготвил за почитателите на модерното изкуство.

Творби на Николай Панайотов са част от фондовете на държавни и частни галерии, а също така и от интериора на престижни институции в цял свят. Художникът създаде място за модерно изкуство в българското село Стоките – „Бялото училище“. Според Николай Панайотов такива места липсват в България – затова заедно със съпругата си Лариса Илиева, която също е художник, той превръща училището в модерен храм на изкуството.