В увличащо изпълнение на „Дунавско хоро“ започна церемонията по награждаването на току-що завършилото във Варна 12-о издание на Международния медиен младежки фестивал „Арлекин“.  Танцьорите бяха пристигналите специално за събитието 40 украинчета с български корен, гости от Медия център-Украйна.

В тържествената вечер се включиха и млади таланти от Варна. Публиката  аплодира изпълненията на  Иван Славов, лауреат на музикалния конкурс, част от „Арлекин“, „Киното – моя любов, моя песен“ и  на зрелищните бийтбоксъри Ди Ви и Ди Си. Гостите от Украйна с танците и песните си сложиха паметен завършек на фестивала, но преди това д-р Росица Младенова и доц. Юрий Дачев раздадоха наградите в различните категории.

Членовете на журито бяха изключително затруднени от качествените и смислени игрални, документални филми, репортажи и анимации, изпратени от млади и даровити хора от 16 държави.

Председателят на журито Магдалена Гигова с усмивка заяви, че би желала да отличи абсолютно всички участници, но щом са номинирани за фестивала „Арлекин“, те вече са победители.

Останалите членове на журито са: Мирослав Начков – журналист от белградската телевизия, Катя Герджи – директор на Медия център -Украйна и проф. д-р Радостина Нейкова – преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

А ето наградените творци и произведения:

Голямата награда за най-добър филм, статуетка „Арлекин“ и 1000 лева -  „Обратно при Тони“, игрален филм

Специална награда на името на акад. Хачо Бояджиев  - „Там гдето знанието живей“, документален филм

Специална награда на името на  за журналистката Петя Петрова и 500 лева - Теодор Златков от БНТ за материала му с ТВ-доайена Кирил Писарски

Приз за  дебют на фестивала – „По стъпките на миналото“, документален филм

За авторски сценарий – „Парашутизмът в България“, документален филм

­Анимация – “Sustainable Feature”,  филм за спасяване на природата, създаден от деца от 11 държави

Режисьор - София Георгиева за игралния филм „Изгубени в прехода“ и документалния „Рашко Бораджиев – спасителят на видинските евреи“

За актьор и актриса - колективна награда за участниците в сръбския филм „Неразумевалица“

Оператор - Здравко Байчев за филмите „Океанариумът в Лисабон“, „Малкото градче Мотижо“, „Полет над Португалия“ 

Монтаж - Йоан Марин  за „Да обичаш професията си“
Музика – „Босилко Еньовден“, игрален филм
Промо филм – „Опознай Цариброд“

Документален филм – „По килватера на времето“

Специална награда за мащабен филмов проект, обединяващ усилията на много участници - „Да обичаш професията си“ и „Професия за теб“.

Това е нов проектна фестивал „Арлекин“, в който идеята е да се показват неизвестни професии, даващи отлични възможности за кариерно развитие в България.

Специални дипломи

Мултимедиа – „Как Гугъл разбира какво мислим“, Сърбия

Репортаж – „Светът в моите очи“,  учениците от Етрополе, получили начални познания по кино и телевизия, благодарение на Геотехмин

Оригинална интерпретация на формата „Сериал“ – „Адреналин“, филм на екип от Национална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В. Ломоносов“

Радиопредаване – Ноемврийски дъжд  и Радиоусмивка 

YouTube канал – Национална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В. Ломоносов“ и Технически университет-Варна

Най-добра снимка от фестивала – Виктор Иванов

Филм, посветен на любовта към животните – „Джинджър“ , автор Йоана Колесниченко

Фотоколаж от фестивала – учениците от Етрополе, получили начални познания по кино и телевизия, благодарение на Геотехмин

Организаторите на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“ благодарят за помощта и съдействието на Община на Варна и Иван Портних, кмет на града, Изпълнителна агенция за българите в чужбина и директора й Райна Манджукова, на  Български държавни железници, Солвей соди, Рефан – България.

А младите и талантливи „Арлекин“-ци нямат търпение да се срещнат следващото лято във Варна.