Лятото е време за по-леко похапване, а най-добре е да се намалят до минимум или да се изключат за известно време месните и животински храни. Всеки трябва да прецени кое е подходящо за неговия организъм.

Книгата „Вкусно с Ела всеки ден“ е незаменим помощник в този избор, защото предлага на читателите над 100 уникални безмесни и безглутенови вегетариански рецепти, сред които около 20 предложения за закуски, 6 супи, 5 предястия, 17 салати, 13 вкусни и леки вечери, 14 идеи за меню за гости и над 20 десерта за любителите на сладкото. Макар и само с растителни продукти, рецептите на Ела са изключително вкусни и тъкмо това ги прави известни в цял свят, а авторката им – „звезда“ на кулинарния хоризонт.
 



Ето и нашето предложение. Ако има студена супа също толкова вкусна колкото таратора, то това е студената супа от авокадо. Пасирайте 1 авокадо и една малка краставица в блендера, а след това добавете сока от един лимон, супена лъжица тахан, чаена лъжичка мед, сол, пипер, риган, 1 скилидка чесън, 100 мл. Растително или истинско прясно мляко. Най-отгоре поръсете със слънчогледово семе и малко стрити люти чушлета. Освен че ви освежава и засища, това ястие е и прочистващо организма.

Освен за по-леки манджи, лятото е и време за пътешествия, а една от най-любимите дестинации на цял свят е Италия. Незаменим съветник за всяко пътешествие до Италия е книгата на Елена Костюкович „Храната – италианското щастие“. Освен че ще ви консултира кои са най-специфичните ястия, продукти и вина за конкретната област, която ще посетите, тази книга ще ви разкаже и всичко, което трябва да знаете за обекта на вашата ваканция.
 



Да речем, че сте избрали Сардиния за вашата почивка и да видим какво ви предлага тази екзотична дестинация? Според „Храната – италианското щастие“ задължително трябва да опитате сардинските овчи сирена, сред които прочутото „пекорино сардо“. От специалните напитки пък не пропускайте ликьора от мирта и вода „Голгоне“, който се прави с вода от най-прочутия карстов извор в Италия. Сред първите блюда известна е т.нар. хлебна супа frattau, която се поднася с настъргано сирене, доматен сос и яйце, сварено точно между рохко и твърдо. Омарите и октоподите също са обект на традиционните блюда в тази италианска област.

И двете книга „Вкусно с Ела всеки ден“ и „Храната – италианското щастие“ могат да се поръчат с безплатна доставка от сайта на издателите – www.avliga.bg.