Началото на 2022 година е идеалното време за код „Три-Пет-Пет“ и здрава филмова битка. Любов, вяра, свобода, изолация, дистанция, лудост, мечти и какво ли още не – толкова много вдъхновяващи теми предлагат последните две странни години, в които живеем.  
 
Фондация „Стоян Камбарев“ продължава традицията и за 4-та поредна година предизвиква младите кинотворци като им предоставя възможността за участие и победа в НАГРАДА ЗА КИНО 355  (ТРИ-ПЕТ-ПЕТ). Иновативният филмов конкурс се осъществява с подкрепата на Столична Община.
 
А откъде идва името на наградата?

Елитно международно жури от Европа, Холивуд и България ще оценява кандидатурите и ще селектира 3-ма режисьори, всеки от които ще заснеме и предаде 5-минутен игрален филм само за 5 календарни дни.

Името на председателя на журито ще бъде обявено скоро, като изненадата е голяма!
 
От 1 януари до 1 февруари 2022 г. младите филмейкъри, може да  кандидатстват при пълна свобода на тема, стил и жанр на филмите си. Има само едно ново условие и задача, с която трябва да се съобразят кандидатите, когато пишат своите сценарии и предават синопсиса си - а именно филмите им трябва да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ, като се допускат само изцяло авторски сценарии.
 
Фондация „Стоян Камбарев“ ще продуцира трите късометражните ленти и ще предостави на екипите 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на декори, осветление, реквизит и гардероб. Разбира се, филмите могат да бъдат заснети и на друга, желана от младите кинотворци локация. Аудио техниката за снимки и аудио постпродукцията ще бъде осигурена благодарение на ARS Digital Studio.

За първи път и тримата финалиста (на възраст между 18 и 30 години) ще получат и финансов стимул за филмите си от 1 500 лв.

Традиционно, крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само и единствено на публиката, която ще гледа филмите премиерно и ще гласува на живо по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ - 13-та Награда за Полет в Изкуството и 4-та НАГРАДА ЗА КИНО 355. Дългоочакваното от всички млади творци в България събитие, ще се проведе в края на април 2022г.
 
Носителят на НАГРАДА ЗА КИНО 355 ще получи прекрасна бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от NOVA Film.
 
Миналата година 13-членното професионално международно жури с Почетен председател легендарния продуцент от 20 Century Fox - Освалдо де Сантис и председател проф. Георги Дюлгеров, селектира младите Виктор Иванов, Роуз Траян и Елена Чергиланова. Публиката избра за победител Виктор и неговата брилянта черна комедия „10 начина да умреш“.

Очевидно тежките теми продължават да предизвикват режисьорското любопитство на младия кинаджия. Вчера беше последният снимачен ден на новия му филм с шокиращо заглавие „Калоян, който се самоуби“. Освен 10 000 лв. от Фондация „Стоян Камбарев“, филмът е подкрепен от НФК, програма Дебюти и от продуцентските компании BLACK SEA FILM и NOVA Film на Деси Тенекеджиева, която сподели:
 
„Само за три години, благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 се появиха цели 15 нови български филма, които продуцирахме! И повярвайте ми, по нищо не си личи, че 9 от тях са заснети и завършени за толкова кратко време. Някой имат завиден фестивален живот и са носители на много международни награди, като например филмите на Евгения Танева и на Роуз Траян. Вече са заснети и следващите филми на нашите победители Йордан Михайловски, Ваня Бойчева и Виктор Иванов, с които ще работим и в бъдеще.

Сега с нетърпение очакваме новото ято кино таланти и техните истории с неочакван край. Така че, млади приятели, не оставяйте за последно, а се включвайте в НАГРАДА ЗА КИНО 355 още през първите дни на новата година!“
 
Всичко за наградата и кино състезанието както и условия, може да намерите ТУК - https://kambarev.com/bg/355