Чарли Сием, един от най-талантливите и популярни млади световни цигулари, ще свири в зала „България“ на 22 януари. Почитателите му са убедени, че той е и най-красивият класически музикант и сигурно са прави, защото е бил посланик и рекламно лице на марки като Армани, Диор, Хуго Бос, Шанел и други. 

Чарли е прочут с широките музикално-технически умения, с дълбок репертоар, включващ незабравими произведения на класически и по-модерни композитори като Бах, Бетовен, Паганини, Брамс, Елгар, Шостакович, Холоуей, Прокофиев и други, и с изключителни импровизаторски техники, Сием е смятан за олицетворение на модерния изпълнител на 21 век. 

За него цигулката е страст. Може би защото не е задължен да се препитава чрез нея. Роден е в Лондон в семейството на майка британка и баща норвежец, един от най-влиятелните собственици на корабостроителници. 

Младежът започва да свири на цигулка от тригодишен, по собствено желание, след като чува Violin Concerto от Бетовен в изпълнение на Йехуди Менухин.

Съдбата си знае работата! 20 години по-късно Чарли вече свири на същата тази цигулка, която слуша за първи път като дете и която ще чуем ние в зала „България“ на 22 януари. Самата тя е гениално произведение на изкуството. Сътворена е през 1735 г. от италианския майстор Гуарнери дел Джезу и е наречена D’Egville. 

 Чарли Сием учи в Итън Колеж, завършва специалност Музика в Кеймбридж и специализира в Кралския музикален колеж в Лондон под ръководството на Ицхак Рашковски. От 2004-та досега негов ментор е друг световноизвестен цигулар и виртуоз - Шломо Минц. Чарли е посланик на благотворителната организация  на принц (вече крал) Чарлз.

Цигуларят е работил с изключителни диригенти като  Шарл Дютоа, Едуард Гарднер, Зубин Мета, Яник Незе-Сеген, Сър Роджър Норингтън, Либор Пешек и Юри Сомонов. Той е гостуващ лектор в Кралския колеж по музика (Лондон), в Колежа по Музика на Лийдс, в Университета по Изкуства на Нанджинг (Китай) и в Академията по музика във Флоренция.  

През 2014 Сием пише своето първо произведение за цигулка и оркестър – Canopy, което ще изпълни и у нас. Чарли често „прескача“ с други жанрове и си сътрудничи с изпълнители от ранга на The Who, Брайън Адамс, Бой Джордж, Майли Сайръс, Джейми Кълъм, и други. В България също се очаква да създаде неочаквана колаборация. 

През април 2023 Чарли се ожени на графинята на Монова/Венеция - Виола Аривабене Гонзага, а неотдавна се роди първото им дете - дъщеричка.

Фамилията Аривабене е една от най-старите и влиятелни италиански семейства, които от 1200 години насам са на ръководни позиции и участници в исторически събития, собственици на Gran Palazzo Venezia/ Палацо Пападополи, където бе сватбата и на Джордж и Амал Клуни. Фабрицио Аривабене беше шеф на Ферари и Ювентус.

Виола и по-малката ѝ сестра са собственици и дизайнери на луксозната марка за обувки, ViBi Venezia, която Кейт Мос направи една от най-търсените в света.

В зала „България“ Чарли Сием, заедно с оркестър „Симфониета“-София, ще изпълни произведения на Брух, Сен Санс, Крайслер, Уилиамс, Паганини и Учителя  Беинса Дуно.

Ден по-рано ще сподели уменията си в безплатен мастър-клас за млади цигулари. Един от тях ще има честта да открие концерта заедно с преподавателя си.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук