Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя –  оживява в дългоочакваното луксозно издание „Великите владетели на Второто българско царство“ от  популярния български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав.

Книгата, която представя множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство, вече е в книжарниците. А  официалното ѝ представяне ще се състои на 20 март 2024 г. от 18:00 ч. в Sofia Hotel Balkan (пл. „Неделя“ 5). Модератор на събитието ще бъде уважаваната журналистка и водеща Ива Дойчинова, а мащабният труд  ще представи проф. д-р Пламен Павлов. 

С „Великите владетели на Второто българско царство“ проф. Овчаров прави нов прочит на геро­ичната епоха на тринадесетото и четиринадесетото столетие, пречупвайки я през призмата на делата на царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които определят историята на Второто българско царство. Една епоха, започнала с голямото въста­ние срещу ромеите и свършила с кървавия погром над българския народ, причинен в края на XIV в. от дошлите от Азия османски войски.

Допълнена с 93 страници с цветни снимки  и карти, тази книга предлага вълнуващ и информативен разказ за онези времена на храбри рицари и драматични войни, на велики победи и черни предателства, подходящ както за специалисти, така и за изкушени любители на историята.

Опирайки своя текст на открития, до които се е достигнало благодарение на археологическите разкопки, но и благодарение на проучването на средновековни хроники, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите, уважаваният наш учен създава цялостна панорама на периода и разкрива множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство. И по този начин подлага на унищожителна, но справедлива критика ругателите на българското средновековно минало.

Достъпна и увлекателна, „Великите владетели на Второто българско царство“ е впечатляващ в мащаба си летопис на съдбата на Българската средновековна империя, чиято слава е предшествала постиженията ѝ.

* Книгата е издадена с подкрепата на БКО ЕООД. 

Професор доктор на историческите науки Николай Овчаров е археолог, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Велики Преслав, Мисионис и Урвич. Автор е на десетки книги и стотици публикации на тема средновековна история и е преподавал в редица български и чужди университети. Кавалер е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата и е носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие. През 2024 г. става почетен професор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

​           

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук