Бизнес лидери се затрудняват да се откажат от неработеща идея, в която са инвестирали милиони. Правителства, попаднали в капана на неразрешими конфликти, продължават да вярват, че със следващия тактически ход най-накрая ще спечелят войната. В личния си живот често поддържаме неудовлетворяващи връзки или градим кариера, която не ни харесва. Как можем да си обясним това поведение?

Според Ани Дюк, писателка, консултантка в областта на вземането на решения и бивша професионална състезателка по покер, от ранно детство ни се втълпява, че упорството е добродетел. Дори когато ситуацията ни налага да спрем, ние трудно се решаваме да го направим. И това често ни носи повече негативи, отколкото предполагаме.

В тази книга Дюк дава напътствия и инструменти, които ще ви помогнат да преценяте правилно кога да продължите и кога – не. Опирайки се на опита и историите на елитни спортисти, основатели на водещи компании и звезди от шоубизнеса, тя обяснява защо не трябва да попадаме в капана на фанатичното преследване на цели и защо отказването е от ключово значение за пестенето на време и ресурси и постигането на успех.

Независимо дали трябва да вземете важно бизнес решение, или да направите избор, който изцяло ще промени живота ви, овладяването на изкуството на отказването ще ви помогне да предприемете възможно най-добрата следваща стъпка.

Откъс

Да упорстваш или да се откажеш

Ние сме свикнали да гледаме на упорството и отказването като на противоположни сили. В края на краищата ние или упорстваме, или се отказваме – няма как да правим и двете едновременно. И в битката между двете отказването видимо е губещата страна. Докато упорството се смята за добродетел, отказването се възприема като порок.

 Съветите, които ни дават легандарни успешни личности, често се свеждат

до едно и също послание: не се предавай и ще успееш. Както казва Томас Едисън: „Най-голямата ни слабост се крие в това, че се отказваме. Най-сигурният начин да успеем е винаги да опитваме още веднъж“. Легендарната състезателка по американски футбол Аби Уомбах повтаря същото послание по-късно, когато заявява: „Трябва не само да се съревноваваш с другите, а и да си способен, независимо от обстоятелствата, никога да не се отказваш“. Сходни вдъхновяващи съвети се приписват и на други велики спортисти и треньори, като Бейб Рут, Винс Ломбарди, Беър Брайънт, Джак Никлаус, Майк Дитка, Уолтър Пейтън, Джо Монтана и Били Джийн Кинг. Можете също така да намерите почти идентични цитати от знаменити бизнесмени от различни епохи – от Конрад Хилтън през Тед Търнър до Ричард Брансън.

Всички тези и безброй други популярни личности са се обединили зад различни варианти на израза „Онези, които се отказват, никога не печелят, а победителите никога не се отказват“. Рядко можем да срещнем популярен цитат в подкрепа на отказването, с изключение на един, приписван на комика Уилям Клод Дюкенфийлд: „Ако първия път не успееш, опитай отново. Ако пак не се получи, откажи се. Безсмислено е да се държиш като глупак“. Самият Дюкенфийлд далеч не е бил модел за подражание, защото изгражда публичния си образ чрез превъплъщаването си в ролята на хора, които обичат чашката, мразят децата и кучетата и едва оцеляват в периферията на обществото. В този случай трудно може да се говори за равновесие... А и всъщност Дюкенфийлд не е изричал тези думи!

По подразбиране всеки, който е успял в някакво начинание, е упорствал докрай. Това е факт, който винаги е верен, когато обръщаме поглед назад и размишляваме върху случилото се. Това обаче не означава, че обратното също е вярно – че ако продължаваш да преследваш някаква цел, със сигурност ще я постигнеш. Когато гледаме към бъдещето, този съвет не е нито верен, нито добър. Всъщност в някои случаи той е откровено вреден. Ако си слаб певец, няма значение колко дълго ще упорстваш – няма да станеш Адел. Ако си на 50 г. и си поставиш за цел да станеш гимнастик и да участваш на Олимпийски игри, колкото и да упорстваш, каквито и усилия да полагаш, пак няма да го постигнеш. Да си мислиш обратното е толкова абсурдно, колкото да четеш една от онези статии за навиците на милиардерите, да научиш, че те се събуждат преди четири часа, и да заключиш, че ако и ти ставаш от леглото преди четири часа, ще станеш милиардер.

 Не трябва да бъркаме гледането към миналото с гледането към бъдещето, а тези афоризми правят тъкмо това. Хората непрекъснато упорстват в дейности, в които така и не постигат успех, като понякога се водят от убеждението, че ако упорстват достатъчно дълго, това ще доведе до успех, а друг път упорстват, защото победителите никога не се отказват. И в двата случая много хора си блъскат главите в стената и са нещастни, защото си мислят, че има нещо сбъркано в тях, а не в съвета, който следват.

Успехът не се крие в упорството. Успехът се състои в това да избереш правилното нещо, в което да упорстваш, и да се откажеш от всичко останало.