Художничката Пепа Маркова е сред първите девет души, които са видели специалната марка с винетка по повод апостоличекото посещение на Папа Франциск в България. Тя даде интервю пред БЛИЦ по повода.


Пепа Маркова

Ето какво каза Пепа Маркова пред медията ни:

- Вие сте член на  съвета по маркоиздаване към Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията. Тъкмо излизате от  заседание. На кого е дело издадената марка с винетка по повод апостоличекото посещение на Папа Франциск в България от 5 до 7 май?
- „Марката е работа  на художника от Пловдив Петър Чучулигов, преподавател в Художествената академия  „ Цанко Лавренов” в Пловдив. Имах късмет да съм между деветимата души, които първи видяхме специалното издание  по повод апостолическото посещение на папа Франциск. Представлява портрет на Папата , а във винетката към марката е  запазения знак на тазгодишното му посещение:  най-отгоре е посланието МИР НА ЗЕМЯТА,  красивата ни  планетата обгърната от  две ръце и българския флаг.”

Марката е  с номинал два лева, тираж 16 500 броя и е отпечатана в блок-лист от три марки с една винетка.  Може да бъде закупена от Централна поща. Валидирана е  и представена на 3 май на Моста на НДК  заедно със събитие на  Столична община  - изложба със снимки на папата .

Разпитвам художничката за инициативата в село Дъждовница в Родопите, където преди време се събраха творци от различни изкуства,  художници, поети и музиканти, за да творят заедно. Оттогава  селото с поетичното име  Дъждовница изглежда по нов начин.


-Може би мотото на папата „Мир на Земята”  ще стане и мото на предстояща среща в „Арт-център Дъждовница”  между творците? Вие сте една от най-ентусиазираните участници в него. Ще се разширява ли участието там и с чуждестранни творци от Европа ? 
-Идеите относно Дъждовница са в процес на обсъждане.  Мотото ще е „Мир на Земята”. Дъждовница е едно магично място. Там постигнах най-силния творчески порив, привлечена от компанията на мои колеги – творци.  Преживях и най-тежкото слънчево изгаряне, привлечена от водите на язовир Кърджали. Но толкова бях омаяна, че нямах време да му обърна внимание. Сякаш енергията на цялата планина Родопи беше събрана в този Арт център. Ще се заема с  организация за творчески пленер  на същото място. Творците имаме нужда от презареждане. Струва ми се, че това място ме доведе до възкръсването ми като художник. Бих била много щастлива, ако точно на това място мога да обменя музи с художници, писатели и музиканти от съседни страни под мотото „Мир на Земята”. Въздействието на природата и нейната спокойна красота  дава необичайна увереност на твореца. А споделено с  колеги  и с мотото на Папата,   носи  невероятна  радост и  насърчение за всеки.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ