Арт галерия Vejdi представя нова експозиция от избрани творби на известния художник Бойко Митков. Откриването е на 24 април 2024 г. – сряда, в 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97 к в столицата  са подредени непоказвани досега в България уникални скулптури и релефи. Изложбата се нарича „Пълнолуние“. 

„Бойко Митков владее еднакво свободно всички основни разновидности на скулптурата – от пластиката в публичната среда до малките ювелирни форми. Водеща при него е концепцията, материализацията е естественият резултат от нейното развитие и оформяне.“  Така проф. Чавдар Попов описва характерния стил на твореца. За италианската изкуствоведка Джода Калиендо „…скулптурите на Бойо сами по себе си са идея“. Бойо е името, с което художникът е известен в арт средите.

„В тази изложба показвам работи, които са от различни цикли  и за първи път се експонират в България. Върху тези цикли работя от много години. Цикълът „Решението на Парис“ е вдъхновено от гръцката митология. Имам и цикъл „Съхранено време“, както и друг, наречен „Един къс земя“.

Ще покажа и творби от цикъл „Пролет“. Работя с бронз, неръждаема стомана, посребрен и позлатен бронз. Вълнуват ме както героите на гръцката митология, така и отражението им в съвременния свят, защото аз мисля, че те влияят върху  ценностите и емоциите на хората и до днес.

А в „Нощен град“ ще видите съвременния човек – затворен в себе си, самотен, без комуникация с другите, независимо от развитието на високите технологии… Иска ми се посетителите да възприемат моята изложба като една прекрасна музика с различно темпо“. Това сподели днес при подреждането на изложбата Бойко Митков.

Бойко Митков е роден през 1954 година в пернишкото село Студена. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Илия Илиев през 1982 година. Има участия в повече от 80 изложби, по-голямата част от които в най-големите галерии в Европа – в Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Дания, Унгария. Той е единственият български скулптор, който е селекциониран в постоянната експозиция на Европейския парламент с творбата си  „Метаморфоза“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук