„В тази история се разказва за хора.” С тези думи започва своя автобиографичен роман преподавателят в НБУ от уелски произход проф. доктор Рандал Бейкър. Дълго преди да се установи в България, Бейкър напуска своя дом в Уелс и поема по своя път, който ще го отведе до места по целия свят – от изпълнен с любов живот в САЩ, чак до неочаквано приятелство в Кавказките планини в последните години на Съветския съюз. Приятелство, което ще промени целия му живот…

Вълнуващата и изпълнена с приключения кариера на британския професор Рандал Бейкър го води в Кавказките планини по време на Съветския съюз, където професорът завързва топло и силно приятелство с руски учен. Но годините отминават и пътищата на двамата приятели се разделят. Бейкър заживява в тихата американска провинция с новата си съпруга Сюзън.
 



Един ден обаче двойката получава неочакван факс от Москва. Младо момче пише на Бейкър, че е син на неговия приятел от миналото, който е починал в Кавказ – момче, чиято единствена връзка с външния свят отвъд Завесата е разказ на баща му за едно отдавнашно приятелство.
 



В автобиографичния роман „Преобърнати животи” Рандал Бейкър разказва разтърсваща и съкровена лична история. За един професор, преборил бюрокрацията на две велики сили и разпада на Източния блок, за да осигури бъдеще на новия си син. За една силна жена, която винаги има план и която намира път към живота дори в сянката на смъртта. И за хора, готови да пребродят света – от заснежените върхове на Кавказ, през панелните блокове на Москва, американската провинция, чак до центъра на София – в името на приятелството и любовта.

Историята на Рандал Бейкър, разказана със смазваща откровеност, е допълнена от изящните черно-бели илюстрации на Мира Рахнева.