На брега на романтичните южни морета, в мизансцена на полюшващи се рибарски лодки и с гледка към изрядно боядисаните бели къщи ни запраща новото издание на обичания „не съвсем пътеводител“ – „Гръцко синьо“ от журналистката и пътешественик Анита Димитрова.

Превърнал се в незаменима отправна точка за хиляди любители на „по гръцки“ бавния живот, златните плажове и портокаловите залези, „Гръцко синьо: Пътеводител в близкото и непознатото“ се появява с допълнени 8 нови дестинации (Корфу, Скирос, Лесбос, Самос, Кеа, Патмос, Липси и Лерос), както и с 300 цветни фотографии.

От близки дестинации, подходящи за бързо бягство от реалността като остров Тасос и Халкидики, до по-малко познатите и недостигнати от туристическия рояк южни острови като Цикладите и Китира, Анита Димитрова ни прави свидетели от пръв поглед на магичната приказка, която представлява южната ни съседка. 

Освен безценни съвети за локации, подходящи за пътуване с деца, традиционни храни и напитки, които да опитате в отделните региони на Гърция, практична информация и предложения за разнообразни активности, „Гръцко синьо: Пътеводител в близкото и непознатото“ се гмурка и в историята и философията на живота в Гърция. 

Поемайки по стъпките на Омир и Казандзакис, Джералд Даръл и Ленард Коен, Анита Димитрова ни кани да пием ципуро в компанията на разкази за аргонавти и кентаври, вендети, тюлени, политически убийства, вулкани и земетресения, любовни истории, пирати и корабокрушения. 

Отдалеченото рибарско село, за което Албер Камю възкликва: „Тук е земята на боговете“; островът, където е сниман култовия мюзикъл Mamma Mia!; великолепният регион Каламата, където и природата, и отношението на хората омеква – сред страниците на тази мозайка от етюди и емоции оживяват толкова много лица на Гърция, колкото са думите, с които да опишем сините ѝ нюанси. 

Задължителна за новаци, тепърва откриващи красотата на многоликата гръцка природа, както и за заклети почитатели в търсене на нови, необходени хоризонти, „Гръцко синьо: Пътеводител в близкото и непознатото“ е вихрушка от картини, чувства и впечатления, която най-безцеремонно ни захвърля в голямото синьо. 

Независимо дали планирате следващата си почивка, или сте се сгушили вкъщи и имате нужда от ударна доза морски бриз, музика на цикади и жарко слънце, процеждащо се през лилавите бугенвилии, „Гръцко синьо“ ще ви даде нужното вдъхновение и знания да опознаете, (пре)откриете и заобичате страната на боговете и свободата. 

Към тюркоазените вълни с код „Гръцко синьо“ ще отплаваме на 21 май 2024 г. от 18:30 ч. в Галерия „Синтезис“ на премиерата на изданието. Наши гидове в това многоцветно пътуване заедно с Анита Димитрова ще бъдат поетесата Мария Донева и журналистката Таня Иванова. Входът е свободен!