Актьорът Васил Михайлов получи „Наградата на София” за принос към българското кино и своята 80-годишнина. Преди време Михайлов отказа почетния „Икар“ на Съюза на артистите, но прие Наградата на София за принос към киното – и използва повода да покани публиката за наградите „Аскеер”, информира „Булфото“.
Отличието му връчиха заместник-кметът Тодор Чобанов и Стефан Китанов на церемония в зала 1 на НДК, където снощи бяха раздадени наградите на 22-орото издание на „София филм фест“.
 
Голямата награда „София град на киното“ получи филмът „Три четвърти“, на режисьора Илиян Метев. Два други български филма получиха по две награди.
 
Филмът „Възвишение“ на Виктор Божинов получи наградата на Domain Boyar за най-добър балкански филм също и награда на гилдия „Критика“ при СБФД за най-добър балкански филм.
 
„Вездесъщият“ получи наградите на Международната асоциация на филмовите критици (ФИПРЕССИ) и и награда на гилдия „Критика“ при СБФД. Награда Jameson за най-добър български късометражен филм получи режисьорът Стефан Ганов за „Преображение“, а Награда за най-добър игрален филм на Младежкото жури получи Арпад Богдан за филма си „Генезис“, Унгария. Този филм получи и Специална награда на журито за филм от Международния конкурс за първи и втори филми.
 
Награда на публиката за най-добър игрален филм грабна „Радиограмофон“ с режисьор Рузие Хасанова и участието на Стефан Щерев в една от ролите. Щерев, като водещ на церемонията обяви наградата заедно с Мария Габриел. Награда за документален филм отиде за „Миниатюра за пиано“ на Елдора Трайкова, а Награда за режисура получи Бану Шиваци за лентата си „Гълъбът”.