Както БЛИЦ писа Васил Михайлов е отказал наградата „Икар“ на Съюза на артистите у нас. Причината е, за да злепостави шефа му Христо Мутафчиев. За това проговориха родни театрали, запознати с разразилата се война в храма на Мелпомена. Дразгите между двамата били още по социалистическо време, но се разраснали по време на демокрацията, когато Михайлов не успя да прокара закони за артистите, а Мутафчиев успя да направи доста промени.

„Така Васил Михайлов даде сериозно рамо на аскеерите и ясно показа, че те са истинските театрални награди. В същото време икарът си е една гола статуетка, която дори не върви с някакъв финансов стимул, коментираха колеги на екранния капитан Петко Войвода, цитира ни от „Телеграф“.

Самият той е учредител на фондация „Академия Аскеер“ на Военния театър. Тя реаздава годишните си театрални призове от 1991 г. и все навръх 24 май - най-българския празник. Докато тези на съюза се връчват на 27 март – международния ден на театъра. А към аскеерите освен пластиката на Георги Чапкънов има и пликове с пари. Сумите започват от 1000 лева и стигат до 3000 лева при номинациите за цялостно творчество, уточнява "Телеграф".

Артисти твърдят, че през последните години – макар да има опит за връщане на старата слава на икарите, аскеерите са по-предпочитани не само заради паричната подкрепа.

Васил Михайлов обоснова доста емоционално отказа си, заявявайки: „С моя опит, с моите успехи, с моите грешки съм си извоювал привилегията да откавам приятелствам да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди“.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев предпочете засега да мълчи пред големия скандал. Той отбеляза само: „Ще направим по-голям акцент на Иван Иванов по време на церемонията“. Предвиждаше се за първи път да бъдат почетени двама големи актьори – Михайлов и Иванов. Сега всичко ще се съсредоточи върху последния. В същото време в гилдията се говори, че това е най-големият скандал в театъра в последните години.