На специална церемония днес в галерия „Средец” министърът на културата Боил Банов отличи проф. Божидар Димитров за изключителния му принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. На събитието присъстваха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, директори на дирекции във ведомството, както и доц. д-р Бони Петрунова, която беше назначена за директор на НИМ до заемането на длъжността въз основа на конкурс.
Доц. д-р Венцислав Велев, директор на дирекция „Международни и регионални дейности”, представи накратко приноса и постиженията на проф. Димитров.



"За мен е невероятна гордост днес да наградя корифея на българщината - проф. Божидар Димитров. Един човек, който превръща НИМ в институция, а и самият той е институция. Прекланям се пред неговия дух и неистово желание да въздига българския дух и българщината, да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи”. С тези думи министър Банов анонсира връчването на отличието, преди да прочете и официалния текст на почетната грамота. 



Специалната награда, която министър Банов връчи на проф. Димитров, е отличие, което досега не е давано на българин, а само на няколко бележити чужденци, сред които и директора на Лувъра. То е препратка към историята на страната ни и е свързано с културата на българите и откритото край Надсентмиклош уникално златно съкровище, шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа.

„Трогнат съм, защото много хора са си тръгвали, без да се каже дума за тях. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена”, каза при получаването на отличието проф. Божидар Димитров.