Във въздуха витае аромат на книги… и убийства, защото в книжарниците вече блести забавният и уютен криминален роман „Убийства в Грейт Дидлинг“ от шведската писателка и авторка на бестселъри на New York Times Катерина Бивалд.

В духа на така нашумелите трилъри с комедийни елементи като „Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на Джеси К. Сутанто и „Криминален клуб „Четвъртък“ на Ричард Озмън, „Убийства в Грейт Дидлинг“ е духовита и топла история, която ни изпраща в забутаното селце Грейт Дидлинг в Корнуел, Великобритания. 

Безметежното спокойствие на това забравено местенце и неговите чудати обитатели привличат писателката Берит Гарднър, която е в отчаяно търсене на вдъхновение за следващия си роман.

Но Грейт Дидлинг съвсем не е толкова спокоен, колкото изглежда. Всички сякаш крият нещо. Местните жители усърдно избягват външните хора. Подозрителното им шушукане я следва навсякъде. Берит усеща нишката на история, която чака да бъде разплетена. А с наближаващия краен срок за предаване на следващата ѝ книга и обзета от пълно творческо безсилие, Берит не просто иска тази история. Тя се нуждае от нея.

За нейно щастие – или ужас – в живота обратите са по-внезапни, отколкото в литературата, и Берит внезапно става част от сюжета, който така отчаяно търси. В библиотеката на голямо имение избухва бомба и убива един от местните жители.

Последвалото разследване и напливът от туристи хвърлят тихото селце в пълен хаос. Жителите на Грейт Дидлинг, по-ексцентрични от всеки герой, който Берит би могла да измисли, пренаписват собствените си истории и превръщат смъртта на един от своите от трагедия в ново начало. Възползвайки се от внезапната популярност на Грейт Дидлинг, те се заемат да организират… фестивал за книги и убийства! Защото какво друго би могло да привлече още повече туристи – точно тези, които те ненавиждат, но от които сега отчаяно се нуждаят.

Това, което не са предвидили, е как тази нова история, която започват да разказват, ще промени живота на всички тях завинаги. И този на Берит, решена да разнищи тази мистерия на всяка цена.

Вдъхновяващ, очарователен и невероятно забавен, „Убийства в Грейт Дидлинг“ от Катарина Бивалд е празник на животопроменящата магия на книгите и хората, които ги обичат. Роман, който носи важното послание, че „най-добрите истории са тези, които не сме знаели, че трябва да бъдат разказани“. А най-нестандартното място може да се окаже домът, към който си вървял цял живот.