Когато говорим за изкуство, имаме предвид една цяла вселена от усещания, чувства, размисли и страсти, на които творците са подвластни по всяко време. Особено, когато думата е за актьорите. При тях суеверието има особен привкус и винаги носи определена логика. Такава намираме и при някои певци. И макар всички те да не споделят често за своите странности, народното издание умее да разбира за тях със същия финес, с който ги прилагат самите творци. Повечето признават, че дължат късмета си на кокетни талисмани, а други вярват, че силата на позитивното мислене предпазва почти винаги от големи гафове и непредвидени ситуации на сцената.
Малцина знаят, че журналистката от БНТ Люба Пашова е и актриса. При това много суеверна. Всеки път преди представление тя се усамотява, отива зад завесата и целува сцената, когато никой не я гледа. „Казвам си, че съм благодарна да стъпвам по тази сцена, на която са били Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Невена Коканова”, издава Люба. А когато й предстои важна среща или събитие, за което се притеснява, тя винаги отваря чантата си и поглежда снимката на дъщеря си Микаела. Освен това залага на едни и същи бижута, в случай че е решила, че й носят късмет.

Верен на едно малко бижу се оказа и Къци Вапцаров. Това е едно кръстче, което тв водещият не сваля от врата си.

„Вярвам, че Господ помага на вярващите. Не си го стискам или целувам, преди да изляза на сцената. Просто го нося и знам, че силата е с мен”, казва Вапцаров. Също така признава, че когато му предстои някакво участие, не пие бира, защото тя се отразявала лошо на гласа му. Вместо това се подготвя, правейки гаргара с топла вода.

„Иво (Танев – б.а.) ми разказа, че всъщност Павароти в кърпичката си е имал сол, която ближел. Така се образува слюнка и не ти пресъхва устата. А и се появява метал в гласа. Пробвах последния път и чак не повярвах, уникално действа”, разказва още водещият. Физическата му подготовка, преди да се представи на сцената пък, отнема около 10 минути – клякания, подскоци, понякога ляга по гръб да се отпусне.

Специални упражнения преди да излезе на сцена, прави и Веселин Маринов. А преди това е разпявал цял ден.

„Имам си едни специални упражнения в тихия регистър, които не се чуват много и си ги правя непрекъснато – докато пътувам с колата към залата, а и когато вече съм там”, казва певецът.

Преди време учени от университета в Кьолн доказват, че дребните ритуали за късмет или предпазване от зли поличби, наистина действат, защото повишават увереността на хората, като ги правят по-целеустремени – както на сцената и пред камерата, така и в живота.

Ненчо Илчев носи късметлийска дреха

Мъжете по-трудно си признават суеверията, но не и Ненчо Илчев. Актьорът признава, че дължи успехите си на специална късметлийска дреха. „Всеки си е башка луд”, казва той и поднася широката си усмивка. Като повечето си колеги и той е на мнение, че много рядко може да се види как актьор си подсвирква с уста в сградата на театъра, особено пък, ако е непосредствено преди представление. За да не го освирква после публиката.

„Чувал съм от по-възрастни колеги също и че не е хубаво да се подстригваш преди премиера, че не бива да се качваш от публиката право на сцената и обратно, а е добре да заобиколиш”. Всеки път преди да излезе на сцената, Ненчо Илчев си казва и няколко изречения за късмет. Сам ги измислил и не иска да ги споделя с никого. „То си е нещо лично мое, което си казвам абсолютно винаги, за да съм спокоен”, обяснява той. И лицето му се озарява при мисълта за колегата му – големият актьор Константин Кисимов, който също бил много суеверен. Той си отива от този свят през 1965 г., но в кулоарите на Народния театър „Иван Вазов” все още се разказват атрактивни истории за прословутите ритуали на големия актьор. Например как вървял на зигзаг, защото стъпвал по определени плочки, как се спирал до определен стълб близо до Военния клуб всеки път, когато отивал към театъра, за да играе представление.

Нона Йотова си пее специални мантри на санскрит

Суеверието при Нона Йотова пък се проявява основно в пеене на специални мантри на санскрит (древен индоарийски език – б.а.) за късмет, преди да излезе на сцената. Интересното при нея е, че в живота актрисата и певица съвсем не е суеверна. Не я плашат нито черните котки, нито петъците, случили сe да бъдат на 13-то число в месеца.

Близката й колежка и приятелка Александра Сърчаджиева пък си има любими късметлийски фрази, с които започва не само представленията, но и всичките си дни. И за разлика от Нона Йотова – Алекс има едно наум, щом види черна котка да пресича пътя й. Тогава чаровната актриса започва да се върти като луда, за да успокои съзнанието си, че така вече всичко е наред. Също така никога не се връща обратно вкъщи, ако е забравила нещо, колкото и важно да е то.

„Моля се всичко да мине добре, да няма гафове на сцената, публиката да ни хареса. Освен това си казвам и скоропоговорки, които съм научила още в НАТФИЗ, за да не правя лапсуси, докато играя”, издава още Сърчадждиева. Например си повтаря няколко пъти бързо: „Дренът дребни дренки ражда, дренките Драган изяжда”. Подготовката отнема само няколко минути, каквито Алекс си отделя, докато се облича и приготвя за ролята.

Руслан Мъйнов остава сам с мислите си

Подобно на Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов залага редовно на словесните тренировки със скоропоговорки, особено когато му предстои концерт. „Ако не загрея с български скоропоговорки, започват да излизат рецидиви – заради старата руска фонетична решетка”, признава той с усмивка. И добавя, че едно време, докато учели във ВИТИЗ, за това редовно му помагал колегата му Мариан Бачев, който не пропускал да му направи забележка, щом долови руски акцент.
Освен върху речта Мъйнов работи и за пластиката си, преди да излезе на сцената. „Например в постановката „Българи от старо време”, където се изискват и песни, и танци, и дикция, съответно трябва преди това да се движиш и да пееш, да вървиш и да говориш, за да не се задъхваш после на сцената. Загряват се диафрагмата, резонаторите, отнема около 15 минути”, обяснява актьорът. Преди представление или концерт, също така, той държи да остане сам за малко и да събере мислите си.
 

Камелия Тодорова не излиза без талисмана си

Камелия Тодорова е от певиците, за които психичното здраве е дори по-важно от физическото. Тя често посещава хомеопат. И именно от срещите си с него джаз звездата е установила, че колкото и да се старае човек в професията си, винаги има „негативни влияния отвън”, които може да му попречат. Затова, за да се пази от уроки от лоши хора, певицата не излиза на сцената без талисмана си. Не издава нито какъв е той, нито къде го държи, но уверява в положителното му влияние върху себе си. Споделяла е само, че талисманът е малък и че веднъж или два пъти годишно трябва да го зарежда с положителна енергия чрез специална процедура, на която я научили. Камелия Тодорова е суеверна открай време – както са всъщност и повечето й колеги от гилдията.

Деян Донков си казва молитва

Да си каже молитвата, преди да излезе на сцената, е ритуал, без който Деян Донков не би могъл да излезе спокойно пред публика. Освен това актьорът загрява добре и тялото си преди играта му да започне, за да избегне нелепи травми – прави коремни преси, лицеви опори и 10 минути скача на въже, което винаги стои в гардероба в гримьорната му в Народния театър.


Подготви: 
Анелия ПОПОВА

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА