Стари снимки отпреди земетресението през 1913 г. ще бъдат прожектирани и ще се визуализират върху останките от храма „Св. Спас“ в старата столица като част от фестивала „48 часа Варуша юг“.

Второто издание на културното мероприятие включва 80 събития, които ще се проведат от 18 до 20 август, съобщиха организаторите. Тазгодишната програма е много по-разнообразна от предишната. Особен акцент заемат арт събитията и тези, които разкриват богатството на местната архитектура, пише "Борба". 

Откриването на фестивала е съчетано с изложби в галерията „Heerz Tooya”. В едната част на арт пространството свои творби ще представят Матю Лакос, София Грънчарова и Любен Малчев, а в другата – световноизвестният художник Михаил Михайлов. Той е родом от Велико Търново и завършва Факултета по изобразително изкуство. По време на фестивала посетителите ще имат възможността да видят сценографските костюми, с които той представи България на Венецианското бианале през 2022 г. Същите ще бъдат използвани в едно от специалните събития за закриването на фестивала, сподели кураторът Мартина Йорданова.

В програмата е включена и изложба на Калоян Илиев – Кокимото. Негова арт инсталация ще обхване цялото пространство на галерията „Narativa”. Ганчо Ганчев – Гана пък ще открие изложба в „Един квадратен метър изкуство“.

„Знание, свобода, съвършенство“ е огромна графична инсталация, която ще бъде разположена на баскетболното игрище на Американския колеж „Аркус“. Тя ще започне да се изгражда няколко седмици преди началото на фестивала, а нейни автори са отново Гана и Ники Глоу.

По време на фестивала ще бъде представено триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани. То се организира от Снежана Кръстева. Тя е световноизвестен куратор, който до миналата година работеше в Москва, но заради военните действия се е върнала в България.

„Такова общностно събитие досега не се е случвало във Велико Търново. Събитието през миналата година събра огромен интерес. Това ни убеди, че решението да го направим, което взехме заедно, е правилно. Ценното на този тип събития е, че обединяват различни жанрове и всички възрастови групи“, сподели във връзка с провеждането на фестивала директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейност“ Нелина Църова.

Особен акцент в тазгодишното издание ще бъде поставен върху архитектурата на Велико Търново, сподели арх. Радомир Данков, който е част от екипа на мащабния културен фестивал. В тази връзка изложби ще бъдат направени в Йоновата къща и сграда срещу Бейския мост. Освен това в читалище „Надежда“ ще бъдат изнесени лекции на архитекти с участието на представители от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Като част от фестивала ще бъде изследвано и пространството около река Янтра. Ще бъде възстановен и почистен съществуващ пешеходен маршрут от ул. „Крайбрежна“ до железопътния мост и паметника „Асеневци“. Избуялата растителност ще бъде премахната с помощта на Общината.

ПЕТ СА ОСНОВНИТЕ СЦЕНИ, на които ще бъдат провеждани различни мероприятия. И тази година за няколко часа ще бъдат затворени улиците от Паметника на обесените до площада пред Царевец, където ще свири Максим Ешкенази, а негов вокал ще бъде Михаела Филева. Очакват се хиляди посетители, а програмата за всички събития е достъпна на страницата на фестивала.

Акцент и тази година ще бъде поставен върху плажа на река Янтра, където ще се провеждат различни мероприятия.

„Екипът ни е основно от доброволци от квартала. Всеки от тях помага, за да може фестивалът да се реализира. Имаме много повече партньори“, сподели основният организатор на събитието Галин Попов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук