На 9 юни почина арх. Валентина Атанасова, автор на околното пространство на НДК. 

„Отиде си един от най-видните ландшафтни архитекти на България, осъществила редица мащабни архитектурни проекти в цяла България, а също и в чужбина“, съобщават от семейството й.

Погребението е било на 11 юни, информира БТА.

Арх. Валентина Атанасова е родена на 16.10.1931 г. в Шумен, където е и завършила с отличие Първа девическа гимназия. От 1949 до 1954 г. следва в Ленинградската лесотехническа академия, специалност „Ландшафтна архитектура”, която завършва със златен медал.
 

Арх. Валентина Атанасова

Трудовата ѝ дейност протича в организации като „Главпроект“ – София, където е проектант и групов ръководител, „Софпроект“ като ръководител на творческо ателие – отговорник по околната среда при изграждането на НДК, архитектурно-проектантско бюро за уникални обекти към Комитета по култура – ръководител на творческо ателие, и „Интерпроект“ – ръководител на творческо ателие. 

В биографията си има множество реализирани проекти. Сред тях са паркът към Националния дворец  на културата – София (с колектив), паркът към курортен комплекс „Слънчев бряг“ (1958-1979 г.), паркът към Правителствен комплекс – Бояна (с колектив), паркът към Олимпийския спортен комплекс – град Тунис, паркът към Правителствен комплекс – град Алжир, и паркът „Кенана“ – град Хасково (с колектив).

Правила е детайлни разработки на ботанически кът, розариум, комплекс за авио- и автомоделизъм, тенис кортове и други, както и редица по-малки паркови обекти.

„На биеналето по архитектура Валентина Атанасова получи Голямата награда на кмета на Мадрид за проекта на околното пространство към НДК и покана да проектира голям парк в новостроящ се квартал в Мадрид.

За съжаление, тя пожела да проектира големия „Парк на розата в Казанлък“, за който бе спечелила международен конкурс и за който се смяташе, че ще бъдат отпуснати достатъчни средства, за да се превърне той в Национална и международна атракция, но с политическите промени това не стана и редица проекти останаха нереализирани“, отбелязват близките на арх. Валентина Атанасова.

В началото на 90-те години заболяване прекъсва за значителен период творческата й дейност.