През декември в София отново ще бъде отпразнуван Деня на тангото, като тази година честването на празника е посветено на ролята на Франция за популяризирането и разпространението на тангото.

В началото на 20-и век аржентинското танго изминава пътя от Буенос Айрес до Европа за да покори залите и кабаретата на стария континент и едно от местата, през които то триумфално влиза в Европа е Париж, вписвайки се идеално в бохемския дух на града. Не случайно в България е популярно френското произношение на думата “танго”, с ударение на последната гласна. Но това далеч не е единственият принос на Франция - през годините тя е била неизчерпаем източник на вдъхновение и признание за много от големите музиканти и композитори на танго, а Париж е мястото, където Астор Пиацола отваря нова страница в историята на жанра, създавайки т. нар. “танго нуево”. Освен всичко това, известен факт е, че Карлос Гардел, иконата на аржентинското танго, е с френски произход и е роден в Тулуза с името Шарл Гардес! Така че, съвсем естествено е на неговия рожден ден, който се празнува по света като Ден на тангото, да отдадем почит и на Франция!


За да акцентира върху “френската връзка” в тангото, от Париж в София пристига френското танго дуо Doble Filo, плод на музикалното сътрудничество между пианистката Хлое Пфайфер и бандонеониста Лисандър Доносо. Техният репертоар покрива всички периоди в историята на тангото, включвайки както традиционни, така и съвременни танга оцветени в динамиката, финеса и богатата хармонична палитра на завладяващите им изпълнения. Двамата музиканти са еднакво блестящи в изпълнението на музика за слушане и за танцуване и за да ни убедят в това те ще се представят с две различни програми на две отделни събития.


Първото събитие, което ще се случи на 10 декември от 19.30 ч., е концерт, озаглавен “Танго: от Буенос Айрес до Париж”, чиято програма включва разнообразен микс от класическо и съвременно танго, в това число и композиции на легендарния Астор Пиацола. Подбрани изпълнения на дуото ще бъдат съпроводени с танцово шоу на младите и талантливи танцьори Софи Моние от Франция и Владислав Петров от България.

Второто събитие което ще се проведе на 11 декември от 20 ч. е традиционната Гран милонга (Танго бал) посветена на Деня на тангото, на която Duo Doble Filo ще свири на живо за танцуващите танго. Този път изпълненията им ще бъдат под формата на “танди” с аранжиментите на великите оркестри от Златната ера на тангото, които ще се редуват с танди подбрани от чаровната и темпераментна Гергана Боева, известна още като DJ MamaLoca.

За френския дух на Деня на тангото тази година ще допринесе и мястото на провеждане на двете събития - зала “Славейков” на Френския институт в България, с чието любезно съдействие се отбелязва празника. Честването на Деня на тангото в София се случва за 14-та поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.