Кое му е обидното на наивитета? Пита писателят, историкът Стоян Динков, чиито книги пораждат често остри полемики. Обидно ли е,  че вярваш и търсиш красота, честност, справедливост? Че вярваш в хората?

Това пита авторът Стоян Динков, който прескочи с  лекота в рисуването. Това ни показва във втората си „Наивистична изложба”, след първата в Африка.

Можете да я видите в галерия ALTARIUM на улица Раковски 204 още 8 дни.

Питам автора на „Наивно селце”, „Наивна синя къщичка”, Наивно градче”,Отчаян светец”, Настроение в четвъртък”, „Празен град” - как с такава лекота успяхте да скочите  в рисуването?

Рисувам  от дете. Никога не съм спирал. Като ученик ходех на курсове по рисуване. Печелех награди  чак до завършване  на гимназията.

Само веднъж кандидатствах в Художествената академия, но не ме приеха. Може би трябваше като други художници да кандидатствам много пъти:  бе обичайно явление, по соцвремето се влизаше много трудно в Академията.

Възможно е след толкова години  да съм разбрал, че картината достига на мига, веднага до зрителя за разлика от писането. 

- Ярките цветове доминират в картините ви? Как обяснявате това ярко нахлуване?

- По-ярките цветове са типични за „наивното изкуство” и носят трайна енергия, поне на мен. Те сякаш идват от успоредно пространство и допълват това тук, нашето.

Да, ярките цветове ме радват, те впечатляват, дават веселост, добро настроение. А обичайната липса на перспектива в „наивното изкуство” прави яркостта и формите като добавени от някакъв „друг свят”.

Точно днес,  ние  хората много се нуждаем от весели цветове наоколо. Прекалено ни натискат  отвсякъде и натякват колко още по-лошо може да стане. 

Не мислите ли, че напоследък живота ни стана по-сив и по-студен, нищо ще температурата стига над 35 градуса?

Би ни се искало, не температурата, а живота ни да се вдигне над 35 градуса, да е  радостен и многоцветен. Дано картините ми  допринесат за вдигането на градусите със своята светлина и цветна радост.

Савка ЧОЛАКОВА

 

Писателят Стоян Динков представя втората си изложба „Наивно изкуство” в културното пространство на център „Алтариум” на ул. Раковски 205.  Той е автор  на седем издадени книги и на още седем в електронни издателства. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Рисуване е учил в частното художествено училище „Гахраманов” в Баку, в курса на един от големите азербайджански и кавказки художници Зохраб Кабаров.

За създател на течението  „наивно изкуство” се приема големият френски художник Анри Русо (Митничаря Русо). Стилът „наивно изкуство” е сред известните направления в изобразителното изкуство. Все още не е достатъчно популярен в България, но успешно си проправя своя красив път.