Италианското издание на младежкия фестивал „Арлекин“ ще се проведе в Рим на 9 и 10 март. Специално за участниците Н. Пр. Тодор Стоянов отваря вратите на посолството и красивата сграда на улица „Рубенс“ ще стане сцена за музикалния конкурс с отлично озвучаване. Дисководещ ще допълни доброто настроение, а българска девойка ще бъде водеща на два езика.

Членове на високо професионалното жури ще бъдат двама музиканти, известни като „създатели на звезди за Сан Ремо“. Това са доцентът от тамошната музикална академия Дарияна Куманова. Тя преподава на Ариза, която печели Сан Ремо и е жури в Х-фактор Италия. Мадалина Генеа, актриса и модел (с главна роля във филма „Дом Хемингуей“, с Джъд Лоу), също е ученичка на българката.

Дарияна е една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия с над 20-годишен опит на международната музикална сцена. Тя ръководи оркестъра на Сан Ремо, като единствената жена диригент по онова време и четвъртата жена диригент в над 70-годишната история на фестивала.

Г-жа Куманова е носител на редица отличия в областта на изкуството като т.нар. музикален „Оскар“ – наградата „Давид на Донатело“, връчен ѝ за оригиналната песен във филма „Сибирско възпитание“ на Габриеле Салваторе и „Златен лъв“ от фестивала във Венеция за професионални успехи в областта на музиката и културата. Удостоена е и с най-голямото лично и професионално отличие за една дама „Жена на годината“ в Италия, в категория „Изкуство“.

Другият член на журито Иван Лазара, вокален треньор на Сан Ремо 2024. Той е музикален директор на университетския курс на West Scotland University, базиран в Рим. Провежда мастър класове с авторския си курс "балансиран глас" за учители по пеене. Работи с публични личности и звезди по вокалната им подготовка за италиански и чуждестранни продукции. Той е и вокален педагог на Сан Ремо 2024.

 

Освен изпълнителите от България, в музикалния конкурс ще се включат 12 от 14-те тазгодишни участници от прочутия италиански фестивал „Златната монета“. В последното издание за първи път от 2009 г. насам в надпреварата участва и българско дете 10-годишната Дария Стоянова, която заедно с Елиза  Капланай от Албания и Александрос Цанаварас от Гърция изпя песента „ Ciao Europa“ - призив от Балканите за безгранично пътуване, мир и бъдеще. 

Сред оценяващите младите дарования е и Миленe Базиле, търсач на таланти за програми на Media cet, RAI, Super RTL, SAT1, TNT, Sony Warner music.

Българският представител в конкурса ще бъде вокално студио "Детски смях" от Монтана с ръководители Миглена Георгиева и Христина Николаева . Правото да са наши представители в Рим извоюва тяхната възпитаничка Жанета Пейна, която спечели през юни 22023 г. голямата награда на конкурса „Арлекин“ във Варна.

При по-големите претенденти конкуренти на българите ще бъдат младежите от италиански „Талент форен клас“.

На 10 март, във филмовата част, ще се състезават с лентите си деца и младежи от Етрополе, София, Златица и Сливница. Както винаги, специално място ще бъде отделено и на анимационните филми.

Очаква се студенти от НАТФИЗ да заснемат фестивала. Фестивалът е създаден през 2010 година от академик Хачо Бояджиев. Това е второто му издание в Рим.

 


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук