Изображение на Исус Христос на Леонардо да Винчи е най-скъпо продадената картина досега, пише „Телеграф“.

През 2017 г. на търг в САЩ платното Salvator Mundi („Спасителят на света“) е продадено за рекордните 450,3 млн. долара. Иронията е, че купувачът е мюсюлманин, саудитският принц Бадр бин Абдула. След сделката купувачът обявява, че картината ще бъде изложена в арабския Лувър в Абу Даби. След това обаче картината внезапно изчезва.

През 2019 г. медиите пускат съобщение, че най-скъпата картина се намира на яхтата на престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман. Тази информация обаче така и не е потвърдена официално от самия принц.

Картината „Спасителят на света“ е с размери 45,4х65,6 см, а използваната рисувална техника е масло върху орех. На платното Божият син е изобразен в синя ренесансова роба. В лявата ръка държи кристално кълбо, символ на небесната сфера, а с дясната благославя.

След откриването картината дълго време е смятана за отдавна изгубения оригинал на самия Леонардо. През 2005 г. на проведен търг в САЩ платното е купено от търговците на стари картини Александър Париш и Робърт Саймън за скромните 1175 долара. След основна реставрация е изложена в Националната галерия в Лондон, където официално е обявена за творба на Да Винчи.

През 2013 г. тя е продадена за доста внушителната сума от 75 млн. долара на швейцарския търговец на произведения на изкуството Ив Бувие. След това е препродадена на руския колекционер Дмитрий Риболовлев за 127,5 млн. щатски долара. А през 2017 г. е купена от споменатия вече саудитски принц.

Оригинал

Специалистите смятат, че оригиналната картина „Спасителят на света“ е поръчана на Да Винчи от херцогинята на Милано - Изабела д'Есте. Като възможни поръчители се сочат още Джулиано де Медичи, унгарският крал Матиас Корвин, френският Луи XII и други. Картината очевидно е имала голям успех за времето си, тъй като са известни най-малко 30 нейни копия, повечето от които рисувани от ученици на Леонардо да Винчи.

Втората творба в класацията за най-скъпо продадени картини за всички времена заема Interchange на американския художник от нидерландски произход Вилем де Кунинг. Тя е с размери 200х175 см, завършена е през 1955 г. и изобразява абстрактен градски пейзаж. Цената, която авторът получава за нея, е 4000 долара.

През септември 2015 г. е продадена от Фондация „Дейвид Гефен“ на американския инвеститор и колекционер Кенет Грифин за 300 млн. долара. Така се превръща във втората най-скъпо изтъргувана картина в света.

Трето място в класацията за най-скъпи платна е „Играчи с карти“ на Пол Сезан. Рисувана е в края на XIX век и е част от колекция от платна, посветени на игрите с карти. С всяка следваща картина художникът намалява броя на персонажите на платното, като върху последната пета картина са показани само двама играчи, френски селяни, отдадени върху играта, седнали на груба маса в селско кафене.

Въпреки статичността на играчите чрез израженията на лицата им художникът успява да придаде динамичност върху платното. Вниманието на автора и на човека, наблюдаващ картината, е насочено единствено към играчите, като за да не бъде то разсеяно, художникът е представил фона на заден план като размазан и неясен. Картината е продадена през 2011 г. за 250 млн. долара от гръцкия магнат и колекционер Джордж Емберикос на катарската държава.

Таити

„Само“ 40 млн. долара делят третото от четвъртото място в представената класация за най-скъпи платна. На четвърто място в нея се нарежда картината When Will You Marry? („Кога ще се омъжиш?“) на Пол Гоген. Сюжетът й идва от любимия на художника остров Таити, където той прекарва една голяма част от живота си.

Отначало таитянската тема не вълнува особено ценителите на картини. На първата си изложба след завръщането си от екзотичния остров Гоген поставя цена от 1500 франка на картината „Кога ще се омъжиш?“. Но дори и на тази символична цена за картината не се намират купувачи.

Картината е купена чак през 1917 г. от женевска галерия. Сто години по-късно, през 2014 г., картината е продадена за 210 млн. долара от швейцарския бизнесмен Рудолф Стекелен на катарския музей за изкуства.

С 10 млн. по-малко е продадена картината Number 17 A, рисувана през 1948 г. от младия американски художник Пол Джаксън Полак, загинал пиян в автомобилна катастрофа само на 44 години. Картината е създадена по метода на разпръскване на каки боя върху гладка хоризонтална повърхност. Купена е през 2015 г. за 200 млн. долара от Кенет Грифин, а продавач е фондът на Дейвид Гефен.

Следващите две картини са с малка разлика в продажната си цена. Със 187 млн. долара шесто място заема Watеr Serpens („Водни змии“) на Густав Климт, рисувана през 1906 г.

Темата на картината е красотата и чувствеността на женските тела и еднополовата женска любов. Картината е поръчана от Джени Щайнер, дъщеря на виенски фабрикант. Върху нея са изобразени четири водни нимфи, застинали в похотливо блаженство. През Втората световна война Джени е принудена да бяга, а картината е конфискувана от нацистите и е дадена на режисьора Густав Ушицки.

След смъртта на режисьора картината остава в дома му като собственост на неговата съпруга Урсула, която през 2012 г. я обявява за продажба чрез аукционната къща „Сотбис“. Тъй като картината все още се смята за открадната, тя се води собственост и на наследниците на Джени Щайнер.

След дълги преговори наследниците се споразумяват да си разделят приходите от продажбата поравно. Картината е продадена на брокера Ив Бувие за 112 млн. долара, който от своя страна я изтъргува на руския магнат и колекционер Дмитрий Риболовлев за 187 млн. долара.

Змии

Само с 1 млн. по-малко от „Водните змии“ на Клинт се класира картината №6. Violet, Green & Red („Виолетово, зелено и червено“) на американския художник от латвийски произход Марк Ротко. Подобно и на останалите негови творби, тя представлява големи цветни пространства, очертани от неравномерни мъгливи нюанси. И тази картина също е продадена от Бувие на руснака Риболовлев за 140 млн. евро или около 186 млн. долара.

На осмо място в престижната класация на най-скъпо продадените картини се намира една от легендите в изобразителното изкуство на Рембранд с двойката картини Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit („Сватбените портрети на Мартин Солманс и Опиен Копит“). Това са две от няколко картини на една тема, които са били собственост на банкерската фамилия Ротшилд. Изобразените са богати младоженци от Амстердам.

През 2016 г. двете свързани картини са продадени от банкерската къща на консорциум от два музея: Лувъра – Франция, и Райксмюзеум – Нидерландия, за сумата от 160 млн. евро. Това е рекордна цена за платно на Рембранд, който има и още една своя картина в челната десетка на най-скъпите картини – The Standard Bearer („Знаменосецът“).

Това също е картина от колекцията на Ротшилд, продадена на Райксмюзеум през 2021 г. за 175 млн. евро. По-голямата част от парите за покупката дават нидерландската държава и Фондация „Рембранд“. Тази картина е всъщност автопортрет на Рембранд, който се е изобразил в ролята на знаменосец от 80-годишната война, която завършва с извоюване на нидерландската независимост.

Последното място в челната десетка на престижната класация за най-скъпи картини заема платното Women of Algiers. Version O („Алжирски жени“) на Пабло Пикасо. Това е цяла серия от картини, рисувани през 1954-1955 г., вдъхновени от картината на Йожен Делакроа „Жени от Алжир в техния апартамент“ от 1834 г.

През 1956 г. цялата серия е продадена на парижката галерия Louise Leiris за 212 500 долара. По-късно десет от картините са продадени на галерията Saidenberg. Картината, известна като „Версия О“, през 1997 г. е продадена за 31,9 млн. долара.

Прекият купувач е британският търговец на произведения на изкуството Либи Хоуи, който споделя, че зад гърба му стои петролен шейх от Саудитска Арабия, живеещ в Лондон, който е пожелал анонимност. През 2015 г. картината отново е продадена в Ню Йорк, този път за рекордните 179,4 млн. долара. Купувачът й е бившият министър-председател на Катар – Хамад бин Джасим бин Джабел ал Тани.

Прави впечатление, че в първата десетка на най-скъпо продадените платна - едва около една трета, са популярни имена като Рембранд и Пикасо. Останалите са имена на по-съвременни и по-млади художници от ХХ век. В списъка с останалите 50 картини, продадени за повече от 100 млн. долара, водят Пикасо и Ван Гог с по 7 платна, Уорхол – 4, Гоген и Климт – по 3, Моне – 2, и Рубенс и Сезан – по 1 картина. Останалите 22 картини са от по-популярни художници. Прави впечатление, че в първите 70 картини в класацията има само 1 картина, рисувана през Средновековието – портрет, рисуван от Тициан през 1533 г. Пабло Пикасо е и художникът с най-много творби в класацията за най-скъпо продадени картини в света - 16, следван от Винсент ван Гог – 9, Анди Уорхол – 8, Клод Моне – 4, Пол Гоген – 2, и т.н.

Прави впечатление, че 7 от купувачите са петролни шейхове, 8 – руски колекционери, а по 4 картини са купени от японци и китайци, изгряващи световни новобогаташи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук