Бъдещият виртуоз на фантазността и мистиката е роден в Мексико. Гийермо дел Торо е режисьор, сценарист, писател и художник. Творбите му носят отпечатъка на готическия кинематограф, обогатен с висококачествени визуални ефекти и ексцентрична кинофразеология. Той е режисьора на „Пинокио“ – анимацията, която бе наградена от Американската филмова академия с „Оскар“.

Тихомир Христозов е роден в Харманли. От пет годишен се занимава с музика, като първият му инструмент е гайда.

Гийермо дел Торо  и Тихомир Христозов се обединяват във филма „Пинокио“ – българинът композира музиката за двата трейлъра на великолепната анимация.

Едва ли Тихомир е очаквал, когато на седем годишна възраст е започнал да свири на пиано и да взема уроци по солфеж, че ще създаде през 2023г. перфектната музикална метафора, в която да се излее трейлъра на дел Торо.

Дали любовта и възхищението му към такива мега продукции като „Титаник“ оставят несъзнателна следа, която помага на Тихомир да композира на нивото на заветния Холивуд?

Разказът му е мил и откровен: 

„В шести клас се преместих от Харманли в Пловдив, за да уча музика със сестра ми Владислава. И до днес живя в Пловдив.

От дете обичах филмите и видео игрите, гледах по няколко филма на ден. И един ден, когато излезе  филма “Титаник “  музиката ми направи огромно впечатление!  Колко е въздействаща и красива.  Размечтах се за това, как някой ден, бих искал да бъда част от такава огромна продукция Исках да пиша музика за такива филми. Започнах да си измислям мелодийки които с течение на времето записах.

Никога не са ми преподавали композиране или звуков дизайн. Учих се, докато  слушах  музиката и  гледах филмите.“

По този начин българският музикален гений  имплицира в звукова вълна изискванията, които са му дали продуцентите. И започваме да се питаме дали публиката, критиците и Американската филмова академия не са провокирани за  успеха на филма именно от саундтрака".

Тихомир Христозов продължава изповедта си:

„Музиката винаги е била в мен . Исках още тогава, докато бях в шести клас, да създавам нещо красиво, което хората да слушат в съчетание с филма. Музиката от филмите - това беше за мен един друг свят, съвсем отделен  от средата в която живеех.

Имах толкова много мечти като дете, и смело мога да кажа, че сега голяма част от тях са реалност.

Винаги съм знаел,че има път до всяка една мечта, колкото и голяма да е-  тя може да стане реалност.“

Успехът за Тихомир Христозов идва рано – той е само на 35 години, а има вече в портфолиото си  над 100 холивудски филма, които използват неговите композиции и звуци за трейлърите и рекламните си кампании.

Някои от заглавията са: „Аватар 2 : Пътят на водата“ , Сериалите на „Междузвездни войни – Мадалориан“, „Книгата на Боба Фет“, „Лошата партида“,  „Годзила : Края на чудовищата“, „Заразно зло“,  „Бързи и яростни 10“, 3 от филмите за „Пинокио“  … и още много други.

Според младия български композитор, „трейлърът на един филм е изключително важен  за представянето му през целия свят“.

Звуковият хроматизъм, който съпътства появата на  всеки нов кадър в трейлъра към филма за  „Пинокио“ е  богато орнаментиран  с класическата европейска музикална композиция. Гениалният Христозов създава своеобразна звукова партитура от характерни за европейската класика звуци, които хармонично се вплитат в сценарийното действие на героя на италианския писател Карло Колоди. Саундтракът, който създава Христозов кипи от позитивна енергия и искрящ ентусиазъм, който заразява публиката. По думите на Тихомир:

„Изключително много се радвам, когато изберат моя музика или звуци за официалните трейлъри на филмите които ще бъдат по кината в целия свят.

Така се случи и с филма на великия Guillermo Del Toro “Pinocchio”, за който имах честта да напиша музиката за двата големи трейлъра на филма. Те представиха филма пред света.

Още когато видях филма знаех, че ще спечели „Оскар“. Изключителен филм с толкова много послания в него.

Когато получих имейла със задачата да напиша тази музика бях много щастлив, защото аз съм много голям фен на творчеството на Guillermo Del Toro. Имаше един доста дълъг имейл с инструкции какво ще се случва в самия трейлър и по тези инструкции трябваше да напиша музиката. Бяха ми задали задача да направя и обработка на музикалната тема от филма, и да я пресъздам в съвсем различен вариант, който да адаптират по трейлъра. Беше едно много хубаво приключение и изживяване. След няколко месеца получих отново имейл от фирмата в Америка и там пишеше:

 “Поздравления, страхотна работа по този трейлър…”  и имаше линк в имейла с видеото на трейлъра.  Бях много щастлив, че са харесали и избрали моите музики за трейлърите на Пинокио.

Пътят е дълъг към тази сцена и винаги трябва да си на ниво за да покриеш критериите и изискванията на компаниите, режисьорите, редакторите. Понякога ми е коствало много, за да бъда това което съм и да правя това което правя, но аз си плащам цената и съм щастлив с изборите си.  Светът е голям и има място за всички. Зависи от нас - до къде ще си поставим границите. Не бива човек да се ограничава.

Първата малка стъпка която направих с холивудските филми беше с една моя музика “Commander “. Използваха тази музика за промо на филма “Жената чудо” в Латинска Америка. След това всичко започна малко по малко да се развива и все повече започнаха да използват моите композиции в различни продукции.

Когато си почивам от музиката обичам да рисувам картини.

Правя репродукции на известни художници. Рисувал съм много картини на Рубенс, Иван Шишкин, Алфред Ковалски, Помпео Батони,  Ван Гог  и още доста други. При мен всичко е изкуство.“

Двата трейлъра на анимацията „Пинокио“ са в официалната селекция на „ГОЛДЕН ФЕЛИМ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ в София в категорията  - Golden FEMI Best Music/Sound Design.

ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ    e  световна платформа, която  привлича в столицата на България - София, филми с остро социална тематика  от цял свят - събиране на творческа и креативна мисъл.  Специалният фокус на фестивала е с насоченост към жените, създаващи кино, както и каузата, зад която застава  „ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“    -  срещу домашното насилие във формите му- над жените и над децата. Световната филмова мисъл ще се  сплоти и във втората мисия на фестивала, а именно опазването на околната среда.

Почетният патронаж беше поет от Вицепрезидента на Р България, г-жа Илияна Йотова. Художествен директор на фестивала е режисьорката Ефемия Фард.

За второто издание на фестивала през 2023г., филми бяха изпратени от:

България, Аржентина, Франция, Испания, Дания, Италия, Великобритания, Австрия,  Полша, Румъния, Германия, Мексико, Канада, Гърция, Китай, Украйна, Иран, Индия, САЩ, Португалия, Коста Рика, Тайван, Филипините, Египет, Индонезия, Южна Африка, Пакистан, Чехия, Република Корея, Унгария, Швейцария, Бразилия, Нигерия, Израел, Чили, Австралия, Сърбия, Холандия, Япония, Армения, Ангола, Узбекистан, Киргизстан, Ирак, Бангладеш, Ливан, Колумбия, Австрия, Казахстан, Нидерландия, Косово, Финландия, Тунис, Малайзия, Хърватия, Белгия, Афганистан, Мароко, Беларус, Обединени арабски емирства, Швеция, Словения, Словакия, Перу, Норвегия, Йордания, Азербайджан, Венецуела, Тайланд, Сирия, Шри Ланка, Сингапур, Ирландия, Естония, Камерун, Босна и Херцеговина, Албания, Катар, Македония, Хонконг, Гана, Еквадор, Турция, Куба, Алжир, Уганда, Саудитска Арабия, Руанда, Нова Зеландия, Непал, Молдова, Малта, Мали, Кения, Гватемала, Грузия, Доминиканска република, Кипър, Зимбабве, Виетнам, Таджикистан, Сенегал, Пуерто Рико, Парагвай, Палестина,  Оман, Монголия, Монако, Макао, Люксембург, Литва, Френски южни и антарктически територии, Ел Салвадор, Кот д'Ивоар, Демократична република  Конго, Република Конго, Буркина Фасо, Боливия, Бенин, Бахрейн и др.

Във фестивалната платформа, ще бъдат промотирани режисьори, сценаристи, оператори, звукорежисьори, режисьори по монтажа, композитори, с възможност те да създават международни копродукции за производство на нови филмови проекти.

д-р Араш ФАРД, адв. Ефемия ФАРД, Джоузеф ФАРД

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук