Правителството одобри състава на мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония. В началото на днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи ръководителите на комисията от българска страна - доц. Ангел Димитров и доц. Наум Кайчев.

Почна се: Делим спорните исторически моменти с Македония (ВИДЕО) 

Д-р Момчил Методиев - главен редактор на изданието "Вяра и общество" и бивш дипломатически служител в Министерство на външните работи, доктор по история, изследовател на историята на Българската православна църква; Проф. Иван Илчев - бивш ректор на Софийския университет и професор по най-нова история на балканските народи, ректор на СУ от 2007 - 2015 г.; Доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН; проф. Филип Топалов - посланик във Ватикана; Доц. Бони Петрунова, археолог и директор на НИМ.

Стана ясно, че първото заседание на комисията ще бъде в София. Очаква се тепърва да бъдат уточнени правилата за работа на комисията. От българска страна има готовност да бъдат предложени и първите тематични кръгове за дебат.

"Много важно е да се създадат ясни механизми на работа и дебат, така че работата им даде резултат", отбеляза Захариева.

Стана ясно, че днес също от Република Македония ще обявят състава на екипа, част от комисията. Ръководител на мултидисциплинарната комисия от българска страна е Ангел Димитров - първи посланик в Скопие, заместник-председател е д-р доц. Кайчев - генерален консул в Битоля и Торонто.

Преди началото на днешното правителствено заседание Димитров заяви, че съзнават напълно голямата отговорност, която поемат. "Даваме си сметка, че с колегите от Република Македония ще имаме тежки разговори." Димитров заяви, че ще демонстрират добронамереност, но няма да отстъпят от научните критерии.

Министър Екатерина Захариева уточни, че в член 12 от Договора за приятелство и добросъседство с Македония е предвидена смесена мултидисциплинарна комисия, която да обсъжда и да решава исторически, образователни и други открити въпроси.

"Искам да благодаря на всички членове на комисията, че се съгласиха да бъдат част от нея. В идеята, когато я създавахме, беше да намерим хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и такива, които години наред са защитавали българските интереси в тези спорове. Комисията е внимателно подбрана, съгласувана е и с БАН, и с Историческия факултет на Софийския университет", увери Захариева.