Ученици от Етрополе усвояваха умението да снимат документален филм, да интервюират събеседник и да се държат пред камера в рамките на проекта „Да направим филм“, осъществен от Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Сдружение „Арлекин“.

За втора поредна година гимназистите от ПГ „Тодор Пеев“, които са в паралелки по дуално обучение и от СУ „Христо Ясенов“ предстои да направят кратки филми за основни професии в минната индустрия в Етрополе – район с дългогодишни традиции в тази сфера.

В конферентната зала на хотел „Етрополия“ журналистът с дългогодишен опит във вестник „Труд“, телевизия BIT  и настоящ водещ в БНР Магдалена Гигова и операторът със солиден стаж в БНТ и България он ер Олег Жаблянов обогатиха познанията на учениците, помогнаха им в прилагането на наученото на практика и им показаха нагледно с професионална техника как се изгражда осветление, как се разполагат събеседниците, как се кадрира и как се подбират обектите за т.нар. „покритие“ – най-подходящата визуализация на сценарния текст.

В това обучение водещо бе умението да се взима интервю, като се наблегна на подготовката, поведението пред камерата, работата с микрофон и как да се води разговор.

Магдалена Гигова разясни колко важно е предварителното проучване, запознаването с фактите и обстоятелствата и същевременно, че не бива да се робува на набелязаните въпроси, след като в хода на разговора се появяват интересни детайли.

Предстои да бъдат направени филми за професиите механик на транспортна техника, оператор на автогрейдер и багерист. Тъй като учениците на дуално обучение са запознати по-отблизо с професиите, те се бяха подготвили да бъдат интервюирани. Останалите гимназисти бяха предвидили широк спектър от въпроси, но успяха да го разширят и да покажат бърза журналистическа реакция.

В края на обучението младите хора гледаха няколко кратки видеа за минно дело със сходна тематика и обещаха да проучат внимателно и професионално най-добрите и интересни места за снимане на покрития за изброените професии. Идеята е да изненадат зрителите с професионално създаден филм за непознати професии, за които никога не биха научили, ако не са усилията на учениците и техните преподаватели.

При предишното издание на фестивала „Арлекин“ във Варна филмите им за минните професии получиха приз и това ги мотивира да се представят също така блестящо и на следващия, който ще се проведе през юни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук