Задавал ли си е днешният гражданин въпроса каква прекрасна дума е хайдутството? Това е безспорна форма за съпротива на угнетения български народ срещу османските поробители. И е грандиозно явление в нашето историческо наследство, пише "Труд". 

Постепенно то преминава в постоянни борби на въоръжени решителни хора, нeжалещи даже живота си за свободата на отечеството. Някои от тези, смело казано герои, са и жени. Какво себеотрицание на българския дух!

Но още тогава тези прекрасни хора са знаели, че нашата родина е силна, а нейните корени са дълбоки жизнени сокове и са вярвали, че ще имат своето бъдеще. Бойните чети са действали от 16 век до самото Освобождение. Обикновено това са били групи от 20 до 50 човека, надъхани да спасят нещастната рая от смъртна угроза.

Хайдут Велко

Образите на нашите хайдути обикновено са светли и величави - тук-там има някои личности, които са пооцапани /по-скоро от завист/. Като се сетя за моето име и фамилия, ми идват някакви прекрасни помисли. Думата ЧАВДАР /ако я прочетеш ананимно, т.е. отзад-напред/, ще видиш, че звучи РАДВАЧ.

Доста хубаво говори за хора, обичащи да се радват на живота /своя и на близки и приятели/.Професор Борис Симеонов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” някога ми казваше, че името ми е от тюркски произход и означава вълк. Чавдар войвода е станал доста известен още през 16 век. Действал е в Рила и е възпят в доста народни песни.

Ильо войвода

Ако  обърнете внимание на фамилното ми име АНГЕЛОВ то звучи прекалено приятно в българския език. А отдавна познатият и приказен Ангел войвода развива хайдутството си в цялата страна, но почва от родопския район през 19 век /действа между 30 и 70 години/. Става комита на 20 години. Причината е ясна: не може да търпи османските жестокости. Между впрочем моят прадядо Ангел Делигълъбов е бил хайдутин в една малка чета в района на Самоков през 1877 г.

Паметник на Ангел войвода в Първомай

Ако говоря за моите родове /на баща ми и на майка ми/ спомените за онова време са много. Ще кажа нещо и за прапрадядо ми Гълъб /получил прозвището Делигълъб, т.е. Буен гълъб/ е участвал в действията на самоковската група, ръководена от Чакър войвода.

В неговата чета са били само добре подготвени и яки мъже/ например, те били научени да боравят с някакви френски тактики, които османлиите не познавали, така печелели победи/. Сегашните ни историци наричат Чакър войвода българския Робин Худ. И с право! Чакъра не пазел само българите, а и бедните османски поданици! Даалиите и башибозуците тогава са били навсякъде!

Затова, дами и господа, ако не познавате българската история, означава самите вие да вкарате себе си в гадната клоака на съвременното ни съществуване! Може би някой ще каже, че това е силно изречено, но е жестока истина...

Запомнил съм една „експертна” мъдрост от един „виден специалист” от хитлеристката кохорта на Третия райх: „Две поколения без история вече са тълпа, която може да бъде управлявана, както си искаш”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук