На 23 декември 2021 г. в дома си в Швеция е починал Енчо Радуканов - един от най-уважаваните български контрабасисти с международна кариера. 

Това съобщи пред БНР съпругата му Иванка Радуканова. Погребението ще се състои на 21 януари 2022 г. в тесен семеен кръг.

Енчо Радуканов е роден през 1946 г. във Велико Търново. Първите му стъпки в музиката са с цигулка, но по време на обучението си в Средното музикално училище "Добри Христов" във Варна преминава на контрабас. 

През 1964 г. му е присъдена първа награда на Националното състезание за деца и юноши, а по-късно на варненска сцена той изнася първия си самостоятелен концерт. Завършва Българската държавна консерватория в класа по контрабас на проф. Тошо Тошев. 

Междувременно наградите му от наши и чужди конкурси се множат. Повече от 80 са концертните му изяви с пиано и като солист на оркестри.

През 1981 г. Енчо Радуканов заминава за Швеция и работи като водач на контрабасовата група в Симфоничния оркестър на Шведското радио, където остава до пенсионирането си през 2012 г. 

Междувременно не спира солистичната и звукозаписната му дейност - издадени са три компактдиска и по този начин в наследство високоцененият български контрабасист оставя частица от себе си, вградена в музика. 

Поклон пред паметта му!