По случай своя 10-ти юбилей, Фондация „Стоян Камбарев“ учреди нова Награда за кино 355, с която предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно. 3-ма избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. В заглавието на проекта за филм трябваше да присъства числото “10”, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема, стил и жанр.

От получените кандидатури, 23 се бориха за продължаване във втория етап. Търсейки творци с висока мотивация, силно желание и страст за кино, професионалното международно жури с членове от Холивуд, Великобритания и България, избра трима млади кинаджии за финалната селекция. (Изброени са по азбучен ред):
 
НАДЯ ТОДОРОВА на 25 години.
Проект “10 минути”
Надя е сценарист и режисьор. Израснала е в България, но живее няколко години в Германия, Швеция и Чехия. Завършва сценарно писане във FAMU International в Прага. През 2017 година е избрана за уъркшопа From Page to Stage във Варна с ментор Димитър Коцев-Шошо. Същата година печели първа награда на Българското кино общество за сценария си "Небето зад хълма". През 2018-та е избрана за Talents Sarajevo и Script Pitch Competition към фестивала interfilm Berlin. Режисирала е два късометражни филма - "Cheese" и "Slamming Doors".
 
 
СТЕФАНИ РАЙЧЕВА  на 26 години
Име на проекта “10 стотинки”
Стефани завършва психология в Нотингам през 2014, но тъй като киното й е страст, решава да се върне в България и записва две магистърски степени по филмова режисура и драматургия в НБУ в класoвете на проф. Георги Дюлгеров, Стефан Командарев, Цветана Манева и Снежина Петрова. Участва в над 50 кино продукции и реклами, на различни позиции. Режисирала е два късометражни филма "Пеперуди" и "Моята истина" –носители на награди и много номинации. Стефани се вълнува да прави филми с деца, които според нея са истинските възрастни, филми, които са базирани на българската история и личности, както и на теми свързани с  "осъждани и неразбрани, но добри хора".

ЙОРДАН МИХАЙЛОВСКИ на 23 години.
Име на проекта “10 метра и кусур”
Йордан учи в Математическата гимназия, а после и в Американския Колеж София.
Тренира сериозно тенис и посещава актьорска школа. На18 год е приет в Central Film School в Лондон, където учи 2 години и специализира операторско майсторство и монтаж. Заснема и режисира първия си дипломен филм. Oстава в британската столица и работи на свободни начала по специалността си. Миналата година се връща в България и записва режисура в Нов Български Университет. Сега монтира дипломния си филм, който финансира със собствени средства събрани от работата му в Лондон като оператор и монтажист на корпоративни събития.
 
Вижте финалисти в кратко видео: https://www.youtube.com/watch?v=bSdzU6BV59Y
 
В следващите седмици, всеки един от тримата финалисти, трябва да заснеме и завърши своя 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. Филмът трябва да е базиран на синопсиса и режисьорската експликация, подадени в апликацията за кино предизвикателството. Фондацията може да осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на снимачна техника, терен, осветление, звук, реквизит и гардероб.
 
Крайният избор на победител ще е само в ръцете на публиката, чрез интерактивно гласуване, по време на официалната Церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Престижното събитие ще се проведе на 17-ти април в Централен Военен клуб в София.
 
Първият носител на Награда за кино 355 ще получи специална статуетка и 10 000 лв., под формата на парични средства и услуги, за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.
 
Визуалният артист и художник Деница Боева (номинирaна за Наградата за полет в изкуството тази година) получи първата си поръчка от Фондацията, а именно да създаде авторска версия на статуетката за Награда за Kино 355. Деница работи в съавторство с колегата си Кристиян Балабански от Националната Художествена Академия, който е студент по дърворезба.
 
Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  и Награда за кино 355 се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ “13  века България”, VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници “Неделя”, DEVIN, Merci, VolkVision, Rental Media Group и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата е София Борисова. 
Проектът се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.  Продуцент на събитието е NOVA film- компанията на Деси Тенекеджиева.