Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов поздрави Негово Светейшество Българския патриарх Неофит с имения му ден, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В деня на Вашия личен празник бих искал да Ви засвидетелствам своите високи почитания към Вас и Вашата всеотдайна боголюбива служба в името на Българската православна църква и целия български народ, посочва в поздравителния адрес председателят на Народното събрание. Бъдете жив и здрав, и продължавайте все така със  скромност и добронамереност да изпълнявате своята мисия, допълва Вежди Рашидов.

Празнична света литургия бе отслужена по-рано днес в митрополитския храм-параклис "Св. Марина", оглавена от протойерей Петър Славов в съслужение с протодякон Деян Коруноски, при молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

В края на богослужението Преосвещеният епископ Герасим отправи благодарствена молитва за здравето на Негово Светейшество, след което бе възгласено и многолетие за Светейшия патриарх и за Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), както и за всички празнуващи християни.

В своето слово патриарх Неофит благодари на всички за молитвите по повод неговия личен празник, като благопожела Бог да дава здраве и дългоденствие на целия български народ.

На 21 януари Българската православна църква чества паметта на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук